Kürt koridoruna Moskova engeli

Kürt koridoruna Moskova engeli
ABD’nin PKK’nın Suriye kolu PYD’yi Akdeniz’le buluşturma planı, Rusya sahaya inince sekteye uğradı

Suriye karadan
Hama-Humus arasını terörist gruplardan temizlemek için havadan bombardımana başlayan Rusya, Şam-Humus-Hama-Lazkiye hattında güvenli kuşak oluşturma peşinde. Rusya’ya, Suriye ordusu karadan destek veriyor.

İran da devrede
Lazkiye-Şam arasını Esad’ın denetimine vermeyi planlayan Rusya’nın, “Kürt koridoru” rüyasının da sonu anlamına gelen bu hamleleri ve İran’ın da bu ülkeye asker göndermesi ABD tarafında kaygı yaratıyor.

Suriye’nin kuzeyinde, sınırımızda üç kanton oluşturan bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin Akdeniz’e ulaşma çabaları, Rusya’nın hava harekatıyla sekteye uğradı. PYD’nin yanı sıra cihatçı terörist gruplar da Akdeniz’e inmeye çalışıyor. Rusya, Suriye’deki terör gruplarını havadan vururken, Suriye de kara harekâtına hazırlanıyor. Terörist gruplar, yaklaşık üç yıldır Suriye ordusunun Hama ve Humus arasındaki doğrudan bağlantısını kesmiş durumda. İran ordusu ve Hizbullah milislerinin de vereceği destekle yapılacak operasyonlar sonucunda Hama-Humus arasının terörist gruplardan temizlenmesi halinde, Şam-Humus-Hama-Lazkiye hattında güvenli bir kuşak ortaya çıkacak. Bu kuşak, “Kürt koridoru” rüyasının da sonu anlamına geliyor. Rus hava saldırılarıyla moral bulan Suriye ordusunun da karadan müdahale edeceği belirtilirken, Reuters’e konuşan Lübnanlı kaynaklar, Hizbullah ve İranlı askerlerin de Suriye ordusuna vereceği destekle, ülkenin kuzeyinde kara harekâtının başlayacağını söyledi. Yüzlerce İran askeri 10 gün önce silahlarıyla beraber Suriye’ye geçti. Ajansın operasyonla ilgili bilgi sahibi olduğunu söylediği bir kaynak, kara operasyonunun amacının, muhaliflerin ele geçirdiği toprakların kontrolünün yeniden Esad rejimine verilmesi olduğunu ifade etti.

İlk hedef Hama
Suriyeli bir askeri yetkili, ordunun Hama’da geniş kapsamlı operasyon düzenlemek için hazırlık yaptığını söyledi. Yetkili, “Önümüzdeki günlerde Hama’nın güneyinde büyük bir operasyon düzenleyeceğiz. Operasyonu kara birliklerimizle gerçekleştireceğiz. Havadan destek almayı umuyoruz” dedi. Suriyeli komutan, hedeflerinin Humus-Hama otoyolunda güvenliği sağlamak olduğunu kaydetti. Art arda bombardıman yapan Rus uçakları Türkiye sınırındaki İdlib kentini de vurdu. Rusya’nın, CIA’nın Suriye’deki bir merkezini de vurduğu iddia edildi.