“Kürt petrolü İsrail’e” iddiasına soruşturma

“Kürt petrolü İsrail’e” iddiasına soruşturma
Kürt petrolünün İsrail’e satıldığına ilişkin iddialar üzerine Irak Petrol Bakanlığı inceleme başlattı. Bakanlığa göre “Böyle bir iş birliği kabul edilemez!”

Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan petrolünün İsrail’e satıldığına dair haberlere ilişkin inceleme başlattı. Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihat, Kürdistan petrolünün yasal olmayan yollarla İsrail’e satılmasına ilişkin duyumları araştırmak üzere bakanlıkta bir dosya açtıklarını belirtti. Cihat bu konunun doğru olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti. Açıklamasında İsrail’in adını ağzına almayan Asım Cihat şunları ifade etti: “Irak devleti bazı devletleri düşman listesine almıştır, bu devletlerle diplomatik ve ekonomik alanlarda herhangi bir ilişki olamaz. Eğer bazıları bu ülkelerle ekonomik iş birliği yapmışsa Irak Petrol Bakanı buna tavırsız kalmayacaktır. Bu konuda diğer taraf da tavrını göstermelidir.” Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Üyesi Cemal Ahmed, Al Zaman gazetesine yaptığı açıklamada “Kürdistan Bölgesi yasal olmayan yollardan petrol satamaz. Çünkü petrolün bu şekilde satılması imkansız. Çıkan haberler doğruyu yansıtmıyor. Kürdistan Bölgesi’nin petrol sattığı belli başlı firmalar var. Eğer İsrail bu firmalardan satın almışsa Kürdistan Bölgesi bundan sorumlu tutulamaz” dedi. Ahmed, Kürdistan petrolünü alan şirketler hakkında şunları belirtti: “Kürdistan Bölgesi 5 dünya petrol şirketi ile anlaşmıştır. Bu şirketlerle Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve birçok petrol ülkesi iş yapmaktadır.”

Türkiye üzerinden...

Geçtiğimiz hafta çıkan haberlerde, Kürt petrolünün dolaylı yollardan İsrail’e satıldığı iddia edilmiş ve bu konuda bir Türk firmasının da aracılık ettiği gündeme gelmişti. İngiliz Financial Times, İsrail’in ihraç ettiği petrolün dörtte üçünün, Türkiye üzerinden gelen Kuzey Irak petrolü olduğunu yazdı. Gazetenin haberinde, İsrail’in yaptığı ödemenin IŞİD’le savaşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi için önemli bir gelir kaynağı olduğu belirtildi.