Kurtulmuş: Darbenin bir siyasi ayağı var!

Kurtulmuş: Darbenin bir siyasi ayağı var!
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 24 TV'de gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişiminin bir de görünmeyen siyasi ayağının olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde siyasi bir ayağın bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin siyasi tecrübesinin bunu söylediğini ifade eden Kurtulmuş, bunların kim olduğu sorusuna ise "O bizim işimiz değil" sözleriyle cevap verdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, 24 TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de Türk Silahlı Kuvvetleri kullanılarak yeni bir darbe teşebbüsünün artık imkansız hale geldiğini söyleyen Kurtulmuş, yakın planda Türkiye için herhangi bir darbe tehdidinin kalmadığını kaydetti. İşte Kurtulmuş'un açıklamalarından bazı satır başları:

TEHLİKE GEÇTİ Mİ?

Tehlikeden ne anladığımıza bağlı. Bir silahlı kalkışma anlamında Türk Silahlı Kuvvetleri zemin olarak kullanılarak yeniden bir darbe teşebbüsünün yapılabilmesi artık imkansız. Artık bir darbe tehdidi, yakın planda Türkiye için kalmamıştır. Ama tehlike olarak görürsek, devlete karşı bir saldırıda bulunan, devleti ele geçirmek için halkın üstüne ateş açmaktan dahi çekinmeyen bu eli kanlı terör örgütünün sonuna kadar kazınabilmesi de bir vakit alacaktır.

Çok sayıda firari asker olduğunu, emniyetin içerisinden çok sayıda firari olduğunu biliyoruz. Bunlar, birtakım kontrol edilemeyen bireysel eylemler içerisinde olabilirler. Bunları bir 'korku olsun' diye söylemiyorum, çok disiplinli olarak bunlar takip ediliyor, kontrol ediliyor ama sonuçta uyanık olmamız lazım. Hükümet olarak bunlara fırsat vermeyeceğiz. Nerede olurlarsa olsunlar, Türkiye'deki toplumsal hayatın her tarafından ayıklanmaları için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz.

"ŞİFRELİ MESAJLAR VERİYOR"

(Fetullah Gülen) Gördüğüm kadarıyla öncelikli meselesi, Türkiye’ye iade edilmemek. Türkiye'ye iade edilmemek için kendisine muhtemelen destek vermiş olan birtakım çevrelere diyor ki 'Benim hala belli bir gücüm var. Türkiye’de hala belli şeyleri yapabilme, karıştırabilme kabiliyetim, yeteneğim var. Bir takım adamlarım var.' Bu şifreli mesajların bu amaçla da kullanıldığını düşünüyoruz. İkinci olarak da kendisine destek olan kitlesine, ümit ediyorum ki artık çok büyük bir kısmı buradan çözülmüştür, ama kalanları derleyip toparlamaya çalışıyor. 'Yıkılmadık, ayaktayız. Hesabını soracağız' mesajı vermeye çalışıyor. Dolayısıyla çok taraflı, çok politik bir haleti ruhiye içerisinde sürekli politik mesajlar verebilen bir durumda. Ben bunların hem kendisini destekleyenlere, hem kendi örgütünün mensuplarını ayakta tutmak için söylenmiş olan psikolojik sözler olduğunu düşünüyorum.

"DARBENİN SİYASİ AYAĞI"

Türkiye’de çok sayıda darbe oldu, çok sayıda da darbe teşebbüsü oldu. Herhalde Türkiye’de hiçbir darbe ya da darbe teşebbüsünün siyasi ayağının olmaması düşünülemez. Dolayısıyla kimdir, nedir demiyorum. Sonuç itibarıyla bu savcılarımızın önünde önemli bir konudur. Mutlaka bu darbenin bir yerlerde, bir şekilde bir siyasi ayağının olması gerekir. Türkiye'nin siyasi tecrübesi bunu söylüyor. Kimdir, nedir o bizim işimiz değil. Biz siyaset olarak bu tespiti yaparız. Bunlar darbede neyi planladılar? Üç ayaklı bir plandı. Önce yönetim değişecek. Değişecek de kim gelecek? Buralarda birilerinin planlanıyor olması lazım. Cumhurbaşkanı, Başbakan kim olacak gibi... Ya da başka bir şey mi öngörüyorlar? Bunları bilmiyoruz. Nasıl ki listeler çıktı, falanca ilin sıkı yönetim komutanı şu olacak, belediye başkanı bu olacak gibi... Dolayısıyla buna benzer bir yapılanma planının olması lazım. İkinci adım da bunlar Türkiye'de bir iç savaş öngörüyorlardı ve arkasından da Türkiye'nin bir işgale hazırlanma, yabancı işgale hazırlanmanın da alt yapısını hazırlayacaklardı. Böyle bakıldığında mantık, siyasi tecrübe, Türkiye'nin geçmişteki darbelerle yüzleştiği dönemler göz önünde bulundurulursa mutlaka bunun bir siyasi ayağının var olması lazım.