Kuruluşuyla birlikte İYİ Parti hedefte

Kuruluşuyla birlikte İYİ Parti hedefte
24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala İYİ Parti'ye uygulanan ambargo devam ediyor.

Bilun ÇELİK/Ankara

Kurultayı engellenmek istendi, seçimlere sokulmaması için çalışıldı, iftar yemeği verdirilmedi, televizyonlar ambargo uyguladı, Akşener'in aracının önü çöp kamyonlarıyla kesildi.

Siyasi partilere yönelik engelleme ve saldırılarda en fazla hedef olan parti İYİ Parti oldu. İYİ Parti daha kuruluş aşamasında büyük baskı ve yıldırma çabaları ile karşı karşıya geldi. Parasını ödedikleri toplantı yapacakları bina sahipleri gördükleri baskı sonucunda yaptıkları anlaşmaları iptal etti. 25 Ekim 2017'de İYİ Parti'nin kurulması ile birlikte baskılar artarak devam etti. İl başkanlığı binaları konusunda önlerine birçok zorluklar getirildi. İYİ Parti, kuruluşundan 1.5 ay sonra ilk Olağan Kurultay'ını 10 Aralık 2107'de 1 Nisan'da da 1. Olağanüstü Kurultay'ını gerçekleştirdi. Bu kurultaylarda salonlar hınca hınç dolarken, binlerce kişi dışarda bekledi. İşte en önemli karartma bu son kurultayda yaşandı.

Saatler boyu diğer partilerin kurultaylarını veren televizyonlar 1 Nisan'da on binlerce kişinin katıldığı kurultayı görmezden geldi. İktidarın baskısı nedeniyle hiçbir televizyon kanalı kurultaya canlı yayında bağlanmadı.

Erdoğan'ın seçimlerin 24 Haziran'da yapılacağını duyurmasının ardından bu kez de İYİ Parti'nin seçime gidip gitmeyeceği tartışmaları başlatıldı. AKP'li vekiller ardı ardına açıklamalar yaparak, İYİ Parti'nin seçime girmesi konusunda yasal bir engel olmamasına rağmen kurultayı zamanında yapmadığını öne sürerek seçime giremeyeceğini öne süren açıklamaları televizyon ve gazetelerde geniş yer buldu. Birçok gazete manşetlerine İYİ Parti'nin seçime girmesinin mümkün olmadığına yönelik haberleri taşıdı.

Bu arada, YSK, İYİ Parti'nin il ve ilçe kongrelerini yapmadığını gerekçesiyle talebi reddettiğine dair bir karar aldığı iddiası sosyal medyaya düştü. İYİ Parti'nin seçimlere girip giremeyeceği yönünde Yargıtay'ın olurunu almasına rağmen YSK'nın 21 Nisan'da toplantısında bir karar çıkmadı. Bunun üzerine İYİ Parti'nin seçime sokulmayacağı iddiaları güçlenince Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun direktifleri doğrultusunda 15 CHP'li milletvekili 21 Nisan'da İYİ Parti'ye geçti. Böylece İYİ Parti, Meclis'te grup oluşturarak seçime girme hakkına sahip oldu. YSK da bunun ardından İYİ Parti'nin seçime gidebileceğini açıklamak zorunda kaldı.

Bu arada parti logosu ve "İyi Parti Türkiye'ye çok iyi gelecek" şeklindeki slogana paten itirazları geldi. Ancak bu engelleme başarısızlıkla sonuçlandı.

Recep Tayyip Erdoğan, bu süre zarfında düzenlediği mitinglerde, konuştuğu televizyonlarda, Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener'in adını hiç kullanmadı. İktidarın baskısı altındaki televizyonlar da Akşener'i yok farz etti.

On binlerce kişinin katıldığı mitingleri görmezden gelen televizyon kanalları o sırada, belgesel yayınlamayı yeğledi. AKP'li vekillerin bile saatlerce konuşmasını veren televizyonlar, milyonlarca kişinin teveccühünü yok sayıyor.

Ramamazan'da İYİ Parti Şişli İlçe Başkanlığının vermek istediği iftar yemeği engellendi, Çanakkale'de Küçük sanayi sitesi esnafı tarafından sanayi sitesi içerisinde düzenlenen iftar yemeğinde diğer partilerin temsilcilerine konuşma hakkı verilirken İYİ Parti'ye bu hak tanınmadı.

İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, Gaziantep mitinginde engellerle karşılaştı. Miting alanına açılan tüm yollar belediye tarafından kamyonlarla kapatıldı. Alanda vatandaşlar toplanmışken, 'bomba araması' gerekçesiyle alan boşaltıldı. Yoğun güvenlik önlemine karşın Akşener'in konuşacağı platform arkasına asılan parti pankartları da çalındı. Partililerin astığı "Hoşgeldin" pankartları da belediye ekiplerinde söküldü. Alana gelişlerde AKP mitinglerinde ücretsiz olan tramvay, İYİ Parti mitingi öncesi çalıştırılmadı. Mitingin ardından Osmaniye'ye gitmek üzere yola çıkan Akşener'in konvoyunun önü belediyenin çöp kamyonu tarafından kesildi.

İlgili Haberler