Kuşoğlu: "Kriz kabul edilmeden program başarıya ulaşmaz"

Kuşoğlu: "Kriz kabul edilmeden program başarıya ulaşmaz"
Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomik Program'ı değerlendiren kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, "Programda hedefler var ancak bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair bir açıklık yok" dedi.

Fatih ERBOZ / Ankara

AKP iktidarının Yeni Ekonomik Program adıyla açıkladığı "Orta Vadeli Ekonomik Program" ekonomide beklenen etkiyi yapmadı. Orta Vadeli Programın samimiyet ve güven verici olmaktan yoksun olduğunun program açıklandıktan sonra dövizdeki seyirden anlaşıldığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, "Programda hedefler var ancak bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair bir açıklık yok. Bankaları kurtaracaksınız ama nasıl? Bu yok örneğin. Böyle olunca güven veremiyor, samimi olamıyor. Erdoğan iktidarı çok önemli bir fırsatı kaçırdı" dedi.

Açıklanan programın başarıya ulaşabilmesi ve piyasalara güven verebilmesi için öncelikle kriz yaşandığının kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Kuşoğlu, şunları ifade etti:

"Sorunu çözmeye önce krizi kabul ederek başlayacaksınız. Teşhisin ilk adımı budur. Daha sonra tedaviyi doğru uygularsınız. İktidar sözcüleri krizin sebeplerini yapısal olarak incelemek yerine dış mihraklar sözüyle açıklamak istiyorlar. Yanlış burada başlıyor. 2013 yılındaki gezi olayları ve dış mihraklar ile başlıyorlar. Bir kere 2013 yılında küresel piyasa dengeleri sıkı para politikası uyguladı. Bu sıkı para anlayışı yüksek faizi doğal olarak beraberinde getirdi. Böyle bir dönemde kısıtlamaya gitmeniz, döviz harcamalarınızı azaltmanız gerekirken AKP tam tersini yaptı. Yap-İşlet-Devret modeliyle yatırımlara gitti, şehir hastaneleri, otoyollar ve bunun gibi yatırımlar yaptı. Borçlanma konusunda aynı hata yapıldı. Dolayısıyla sorunlar yaşandı."

Bir başka örneğin de bankalar olduğunu belirten Kuşoğlu şunları söyledi " Bankalar iflas etmiş durumda neredeyse. Bu bankalar nasıl kurtarılacak bunun yöntemi belli değil. Tam bu sırada Türkiye Bankalar Birliği 100 milyon lira borcu olan bankaların borçlarının yapılandırılmasına ilişkin İstanbul Yaklaşımına benzer bir açıklama yaptı. Bankaların bu borcu Türkiye standartlarının çok üzerinde bir borç."

İlgili Haberler