Kuşoğlu, "Türk ekonomisinin geleceği sisli"

Kuşoğlu, "Türk ekonomisinin geleceği sisli"
CHP Ankara Milletvekili Kuşoğlu, ekonominin iyi yönetilemediğini belirterek, “Öyle bir noktaya geliyorsunuz ki; dışarıdan baktığınız zaman gerçekten durum iyi değil" dedi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Türkiye’de ekonomi, iyi sinyal vermiyor. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, ekonominin iyi yönetilemediğini belirterek, “Öyle bir noktaya geliyorsunuz ki; dışarıdan baktığınız zaman gerçekten durum iyi değil. Bir tarafta üretime dayalı bir ekonomi var diyemiyorsunuz, diğer taraftan devlet vergi toplayamıyor, ardından ihracatçıya katma değer vergisi iadesini veremiyor. Bankalara düzenleme getiriliyor, ancak öz sermayeleri yine de düzelemiyor. Türkiye’nin bu tabloyu ne kadar taşıyacağı tartışılır” dedi.

Türk ekonomisinin yönetim zafiyeti göstermesinden dolayı kurumların zorlandığını ifade eden Bülent Kuşoğlu, şöyle konuştu: “Devletin şu anda 200 milyar lira vergi ve prim alacağı var. Bütün yapılandırmalara rağmen, bu toplanamıyor. Dolayısıyla devlet mükelleften vergi toplayamaz noktaya gelmiş durumda. Böyle bir devlet anlayışıyla karşı karşıya kaldığımız için Hazine’nin zor durumda kalacağı önümüzdeki günlerde çok açık. Öte yandan, ihracatçının durumu kötü. Henüz devletin kendilerine ödeyemediği paraların beklentisiiçindeler. 150 milyar liralık katma değer vergisi iadesinin ödenmesini bekliyorlar, ancak, devlet bir türlü bunu ödeyemiyor. Önümüzdeki günlerde durum daha da kötüye gidebilir endişesi taşıyoruz. Kredi Garanti Fonu’ndan verilen kredilerin geri ödenmesi de mümkün olamayacak. Vergiler yeniden yapılandırılıyor, ama, ödeme mümkün gözükmüyor. 200 milyar liralık SGK primi ve vergi ödemesinin nasıl olacağı belirsiz. Üretim yok, istihdam yok peki bu ödemeler nasıl olacak, ayrıca faiz ödemeleri de yaklaşıyor. Türk ekonomisi önümüzdeki günlerde çok sıkışacak. Vergi toplayamayan, katma değer iadesini ödeyemeyen bir iktidar bu yükün altından nasıl kalkacak.”