Kutuplarda buz alanları farklı gelişiyor

Kutuplarda buz alanları farklı gelişiyor
Kuzey ve Güney kutuplarındaki değişiklikleri inceleyen uzmanlar, Kuzey Kutbu’ndaki denizlerde bulunan buz tabakalarının, yaz aylarının asgari düzeyini aştığını açıkladı

Kutuplarda 17 Eylül tarihinde 5,01 milyon kilometre kareye düşen buzul alanı, o tarihten beri bir miktar arttı. Bu da sonbahar soğuklarının etkisini göstermeye başladığına işaret ediyor. Bu yılki asgari buz alanı, geçen yılkinden (5,10 milyon km. kare) biraz daha düşük. Bu da 2014 yazını, modern uydu kayıtlarının tutulmaya başlanmasından bu yana, buzulların en düşük düzeyde olduğu altıncı yıl olarak sınıflandırılıyor. Buna karşılık Antarktika’da durum çok farklı. 

Antarktika’da, kış aylarındaki buz tabakası genişlemesi sürüyor. Birkaç hafta sonra azami buz miktarına ulaşması beklenen Güney Kutbu denizlerinin, son yıllarda olduğu gibi yine rekor kırmaya devam edeceği düşünülüyor. Antarktika çevresindeki buz miktarı 20 milyon km. kareye ulaştı. Kuzey ve Güney kutuplarındaki denizlerde görülen buz tabakaları, Londra’da düzenlenen bir konferansta ele alındı. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Prof. Julienne Stroeve, “Kuzey Kutbu’nda bu yıl görece serin bir yaz yaşandığını; bunu normal bir yıl olarak nitelediklerini” söyledi. Rüzgarların yardımıyla buz tabakalarının Kuzey Kutbu’nda Kanada’ya ait takımadalara doğru sürüklendiğini ve buz kütleleri oluştuğunu kaydeden Prof. Stroeve, bu sayede bölgedeki buzların erimediğini ve bölgeden dışarıya çıkmadığını söyledi. Prof. Stroeve, son iki yaz süresince 2012’deki rekor düzeyde düşük buz miktarına kıyasla daha fazla buz tabakası kaldığını belirtmekle birlikte uzun erimli çizginin devam ettiğini ve eylül ayında Kuzey Kutbu’ndaki denizlerde bulunan buz miktarının, her on yılda, yüzde 10 oranından fazla azalmakta olduğunu vurguladı.