Kuva-yi Milliye ateşi Gündoğdu'dan yakıldı

Siyaset sahnesinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Erdoğan'ın Davutoğlu'nu devre dışı bıraktıktan sonraki ilk hedefi baskın bir seçimle başkanlık sistemini getirebilmek.

Hal böyle olunca MHP'deki değişim süreci Türkiye'yi her geçen dakika çok daha fazla ve derinden etkiliyor. Saray'a yakın medya grubu, doğrudan değişimi engellemeye yönelik manipülasyon yaparken, bu etik dışı girişimler MHP cephesinde çok farklı sonuçlar doğurmuş durumda.

Yandaş medyanın "değişim olmasın, Bahçeli kalsın" temalı yayınları MHP'deki değişim rüzgârını son derece olumlu etkilemiş durumda. İnsanlar birbirine kenetlenirken, değişim talebi dalga dalga yayılıyor. Bu tespiti yapabilmek için partinin tabanına inip, sessiz çığlıklara kulak vermek gerekli. Eğer bunu yapamıyorsanız genel başkan adaylarının Anadolu programlarını izlemeniz yeterli. AKP'lisinden CHP'lisine birçok insan MHP'de değişim olması durumunda oylarını MHP'ye vereceğini söylüyor.

AKP'nin yaşadığı güç zehirlenmesi vatandaşı rahatsız etmiş durumda.

***

MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener'in "en önemli programım" dediği İzmir'i yerinde takip ettik.

İzmir yapısı itibariyle CHP'nin kalesi olarak bilinen bir şehir... Ancak İzmir'deki Atatürkçülük damarı, CHP'li olmanın çok önünde geliyor. CHP'li seçmende Kılıçdaroğlu'na ve genel merkezin İzmir için belirlediği adaylara karşı ciddi bir tepki var. İzmir'in en merkezi yerlerinin başında gelen Konak Belediyesi'ne daha evvel KCK'nın avukatlığı yapan bir isim getirildi.

Bu tercihe CHP'li seçmenin tepkisi de yoğun oldu. Kılıçdaroğlu'na tepkili CHP oylarının MHP'ye kayması çok yüksek ihtimal.

Akşener'in Gündoğdu Meydanı'nda yapacağı miting öncesinde şehri gözlemleme şansımız oldu. İzmir, adeta Akşener'e odaklanmış ve değişimi bekler bir vaziyette. Çoğu üst kurul delegesi MHP'li yöneticilerle yaptığımız istişarelerde "Akşener gelirse, İzmir'i CHP'den alırız" görüşü öne çıktı. Bunun sebebini sorduğumuzda "Akşener'in Anadolu'daki karşılığının İzmir'de bir seferberlik haline dönüştüğünü düşünün" cevabını alıyoruz.

İzmir'de Ege Bölgesi'nden çok sayıda vatandaşla görüşme imkanımız oldu. Vatandaşların, millî mücadele dönemine atıf yaparak "Bu değişim, milletin kaderinin değişimi olacak" yorumları dikkat çekiyor.

Akşener gelmeden kentin birçok yeri üç hilalle ve Türk bayraklarıyla süslenmiş. Anlaşılan İzmirli, Bahçeli'nin "üç hilali yasaklayan" genelgesini pek ciddiye almamış. Havalimanından yüzlerce araçlık konvoy İzmir trafiğini geçici süreliğine felç etse de, hiçbir sorun olmadan yolculuk tamamlandı.

***

Gündoğdu Meydanı İzmir'in en merkezi noktası olarak bilinir. Birçok parti burada miting düzenleyip, seçimler öncesi gövde gösterisi yapar. Alandaki coşku ve kalabalık seçim sonuçlarıyla doğru orantılı olur.

Gündoğdu'da miting yapmak cesaret işidir. Alan büyük olduğu için en ufak bir eksiklik göze çarpar. Akşener, Gündoğdu meydanında "parti genel başkan adayı" sıfatıyla miting yapan ilk isim oldu.

Kalabalığı, heyecanı, yaşananları anlatmayı kelimeler çok doğru ifade etmeyebilir. Ancak İzmir herhalde Yunan'ı denize döktükten sonra ilk kez bu kadar heyecanlı, ilk kez bu kadar coşkuluydu.

bozkurt.jpg

Alanda on binlerce insan vardı. Gündoğdu, MHP tarihindeki kadınların en yoğun katılımlı mitingi olmaya aday durumda... Üniversiteli gençler, esnaflar, yaşlılar, çocuklar, partililer müthiş bir atmosfer vardı. Mitingi izlemeye gelenler arasında CHP il yöneticilerinin olduğunu da gördük.

***

Kuva-yi Milliye ateşi 2016 yılında Gündoğdu'da yeniden yakıldı... 

Durum MHP'deki değişimin çok daha ötesinde milleti ilgilendiren bir noktaya erişmiş durumda.

Gündoğdu'daki fotoğraf, MHP'liler için bir devrin dönüm noktası olarak sembolleştirilecek kadar güzeldi. Ve o sembol; umudu, cesareti ve adanmışlığı anlatacak.

Yazarın Diğer Yazıları