Kuzey Irak petrolü taşıyan tanker ABD’den dönüyor

Kuzey Irak petrolü taşıyan tanker ABD’den dönüyor
Teksas açıklarında 8 aydır bekleyen ve 1 milyon varil Kuzey Irak petrolü taşıyan United Kalavryta isimli tanker yükünü boşaltamadan geri dönüyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında 1 milyon varil Kuzey Irak  petrolü ile Ceyhan’dan yola çıkan United Kalavryta isimli tanker, ABD’de açılan dava sonucunda taşıdığı petrolü satamadan Teksas açıklarında beklemeye koyulmuştu. Mahkeme devam ederken, petrol fiyatlarının düşmesiyle tankerin üzerindeki petrolün değeri 60 milyon dolar kadar eridi. United Kalavryta, en sonunda ABD’den ayrılıyor.

Teksas açıklarında
Reuters’ın haberine göre, altı ayı aşkın bir süredir Teksas açıklarında demirleyen United Kalavryta, Merkezi Irak Hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda anlaşmaya varması üzerine, ABD’den ayrılıyor. Tankerin 1 milyon varil petrol yükünü boşaltmadığı, yönünü ise Cebelitarık Boğazı’na çevirdiği kaydediliyor. ABD’ye petrol satma umuduyla yola çıkan United Kalavryta, açılan dava sonucunda yükünü boşaltamamış ve Teksas açıklarında bekleyişe geçmişti. Ancak zamanla tankerin talihini değiştiren iki önemli gelişme yaşandı: Öncelikle petrol fiyatları sürpriz şekilde düşüşe geçerek, tankerin taşıdığı petrolün değerinin 108 milyon dolardan 50 milyon dolara kadar düşmesine neden oldu. Diğer yandan Bağdat ve Erbil arasındaki buzlar yavaş yavaş erimeye başladı. Merkezi hükümet ile IKBY, ihtilafa düştükleri petrol gelirlerinin paylaşımı gibi konulara ortak çözüm arayışına geçti. Aralık ayında taraflar, petrol ihracatı konusunda anlaşma sağladı. United Kalavryta, yükünü boşaltamadan yönünü değiştirse de; IKBY’nin, ABD’ye daha fazla petrol göndermeyi planladığı ifade ediliyor. IKBY’nin ABD’deki avukatı Hal Watson, mahkemeye sunduğu 20 Ocak tarihli mektubunda, “IKBY, dünyanın her tarafına petrolünü ihraç etmeye devam ederken, yakında ABD’ye de yeni kargolar gönderecektir” diyor. IKBY’ye ait 1 milyon varil civarında petrolü Türkiye’de yüklendiğinde, petrolün varili ortalama 105 dolardı. Ve tankerin yükünün toplam değeri 100 milyon dolar civarındaydı. Ancak Bağdat’ın başvurusu sonucunda ABD’de açılan dava sonucu, gemi kıyıya yanaşıp yükünü boşaltamadı. Ve şimdi, petrolün varil fiyatı 50 doların altında seyrediyor.