“Kuzey Kore, ABD ile olumlu ilişkiler kurmak istiyor”

“Kuzey Kore, ABD ile olumlu ilişkiler kurmak istiyor”
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile ABD Başkanı Trump arasında gerçekleşecek zirve öncesinde Pyonyang yönetiminin ABD ile olumlu ilişkiler kurmak istediği yorumu geldi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Singapur’da gerçekleşecek zirve öncesinde Pyonyang cephesinden olumlu sinyaller geldi. Kuzey Kore devlet medyasında çıkan bir haberde, Kuzey Kore’nin ABD ile olumlu ilişkiler kurmak istediği belirtildi.

Rodong Sinmun gazetesinde yer alan yorumda Kim'in Trump'la görüşmek için Singapur'a gittiği ve "yeni dönemin değişen gerekliliklerini karşılamak adına yeni bir ilişki kuracağını" söyledi.

Yorumda "Kore Yarımadası'nda daimi ve barışçıl bir düzen kurmak ve Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması da dahil, ortak kaygılardan kaynaklanan sorunları çözmek için, geniş bir yelpazede, derinlemesine" görüş alışverişi yapılacağı belirtildi.

Makalede "Bir ülke bizimle geçmişte düşmanca bir ilişki kurmuş olsa da, tutumumuz bu ülkenin egemenliğimize saygı duyması halinde diyalog yoluyla ilişkileri normalleştirmek" ifadeleri de yer aldı.

Bu yorum, Kuzey Kore'nin onlarca yıldır ABD'ye karşı yürüttüğü husumet politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Bu arada Trump da zirve hakkında "iyi hisleri olduğunu" söyledi.

Görüşmeler öncesi başlıca konu nükleer silahlardan arınma. ABD, Kuzey Kore'nin bu silahları bırakmasını istiyor, Ancak Kuzey Kore'nin buna direnmesi bekliyor ve karşılığında ne isteyeceği de net değil.

Kim ayrıca Kuzey Kore ekonomisinin yeniden inşa edilmesini ve dolayısıyla ekonomik ambargoların gevşetilmesini ve uluslararası yatırımlar yapılmasını istiyor. Burada mesele bunun için nasıl ödünler vermeye niyetli olduğu ve verdiği sözleri tutup tutmayacağı.