Kuzey Kore'de mahkum edilen ABD'li iade edildikten sonra hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de mahkum edilen ABD'li iade edildikten sonra hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de 1 yıldan fazla gözaltında tutulduktan sonra geçen hafta serbest bırakılıp ABD'ye geri gönderilen Amerikalı öğrenci Otto Warmbier'in hayatını kaybetti.

22 yaşındaki Warmbier'in bir yıldır komada olduğu ortaya çıkmıştı. 13 Haziran'da Ohio eyaletine ulaşan ABD'li öğrenci tedavi altına alınmıştı.

Kuzey Kore yönetimi, ABD'li öğrencinin gıda zehirlenmesi geçirdiğini, mahkemesinden sonra kendisine bir uyku hapı verildiğini ve o günden sonra komaya girdiğini savunuyor.

Warmbier'in ailesi ise oğullarının komaya nasıl girdiğine dair Pyongyang yönetiminin yaptığı açıklamayı kabul etmediklerini ve oğullarının Kuzey Kore'de gördüğü kötü muamele nedeniyle hayatını kaybettiğini söylüyor.

Trump Kuzey Kore'yi kınadı

ABD Başkanı Donald Trump, Pyongyang'ın "acımasız rejimini" kınadı.

Beyaz Saray'da konuşan Trump, "Kötü şeyler yaşandı ama en azından onu ailesinin yanına evine getirebildik" dedi.

Telif hakkıAFP

Trump'ın yaptığı ayrı bir yazılı açıklamada, "Otto'nun kaderi, masum insanları hukukun üstünlüğü ya da basit insani ahlaka saygı duymayan rejimlerin eline düşüren bu gibi trajedileri önlemek için yönetimimin kararlılığını artırıyor" ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, "Kuzey Kore'yi Otto Warmbier'ın haksız tutukluluğundan sorumlu tutuyoruz ve yasadışı bir şekilde gözaltında tutulan üç diğer Amerikalı'nın bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

ABD'nin Cincinnati kentinde tedavi gördüğü hastaneden yapılan açıklamada, Warmbier'de gıda zehirlenmesi belirtileri bulunmadığı, "ağır bir beyin travması" geçirdiği ve durumunun stabil olduğu bildirilmişti.

Warmbier ailesinden yapılan açıklamada oğullarının ABD'ye geri döndüğünde konuşamadığı, göremediği ve söylenenlere tepki veremediği belirtildi.

Açıklamada "Oğlumuzun Kuzey Kore'de gördüğü korkunç, acı verici kötü muamele bugünkü üzücü sondan başka bir yere ulaşmamızı imkansız kıldı" dendi.

Warmbier, Ocak 2016'da Kuzey Kore'yi ziyaret ettiği sırada bir otelden propaganda tabelası çalarken yakalanmış, ardından 15 yıl ağır iş cezasına çarptırılmıştı.

Ailesi de Warmbier'in gözaltında tutulduğu 15 ay boyunca oğullarından haber alamamıştı.

İlgili Haberler