Kuzey Suriye için hain ABD planı

Kuzey Suriye için hain ABD planı
Büyük Kürdistan oluşturmaya çalışan Washington, Irak’ın kuzeyindeki kukla yönetim benzerini Suriye’de düşünüyor. Eski diplomat Galbraith, Kürtlerin korumasını ABD’nin üstlenebileceğini söyledi.

Suriye ordusunun Halep kentini ele geçirmek üzere olması, savaşın nasıl sonuçlanacağına ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Tartışılan konulardan biri de IŞİD’le savaşan, ABD’nin başlıca müttefiki olarak değerlendirilen Suriyeli Kürtlerin geleceği oldu. Bu çerçevede savaş bittiğinde ABD’nin koruması altında bir Kürt güvenlik bölgesinin oluşturulması veya federal bir Suriye içinde bir Kürt özerk bölgesinin tesis edilmesi gibi seçenekler dile getiriliyor. ABD eski Büyükelçisi Peter Galbraith, New York Times’te yayımlanan “Suriye’de savaş nasıl sona erer” başlıklı makalesinde “ABD’nin çıkarı, IŞİD’e karşı başlıca müttefik olan Suriyeli Kürtlerin güvenliğini sağlayacak biçimde sonuç- lanmasıdır” dedi. “Avrupa ülkelerinin çıkarı, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’deki mültecilerin Batı’ya gitmek yerine Suriye’ye dönmeleri” diyen Galbraith, ABD’den Avrupalı müttefiklerin Suriye’nin yeniden yapılanmasına finansal destek vermesini sağlamak için çaba göstermesini istedi. Galbraith şu görüşleri de dile getirdi: “ABD, geniş toprakları kontrol eden Suriyeli Kürtlere uzun vadeli garantiler sağlamalı. Suriye ordusu Kürtlere karşı harekete geçemez ancak Esad’ın, Arap devletini yeniden yaratmaya çalışacağı kesin. Bir opsiyon kuzey Suriye’de Körfez savaşının ardından Irak’ın kuzeyinde tesis edilen bölgeye benzer, ABD’nin korumasının altında bir Kürt güvenlik bölgesinin oluşturulmasıdır.”

RUSYA SEÇENEĞİ

Galbraith şöyle devam etti: “Bu pahalı seçeneği karmaşıklaştıran bir faktör ABD’nin bunu uygulamak için Türk hava üslerini kullanamayacak olmasıdır. Türkiye, Kürtleri Suriye’deki başlıca düşmanı olarak görüyor. Ucuz bir alternatif ise Rusya’nın Suriye içinde özerk bir Kürt bölgesine yönelik planın eş sponsoru olması.”