Labioplasti Nedir ve Neden Uygulanır?

Labioplasti Nedir ve Neden Uygulanır?
Labioplasti ile beraber iç dudaklarda en sık karşılaşılan durum iç dudağın dış dudağa göre sarkık olmasıdır.

Öte yandan farklı merkezlerde labioplasti ameliyatı olduktan sonra sonuçtan memnun olmayan kişilere de labioplasti (revizyon ameliyatı) yapılabilmektedir. İç dudak kenarlarında aşırı koyulaşma (hiperpigmentasyon) da koyu dudak nedenidir. İç dudakta sarkma, buruşma, koyulaşma ve orantısızlık birçok fonksiyonel problemin yanı sıra birçok kozmetik kaygıya da neden olabilir.

Labioplasti Kimlere Uygulanabilir?

18 yaşını doldurmuş olan herkes, iç dudağı dış dudaktan dışarı çıkan ve bu nedenle psikolojik ve fonksiyonel sorunları olan labioplasti ameliyatı olabilir. Bakire olmak ya da menopozda olmak dudak büyütme ameliyatına engel değildir.

En İyi Labioplasti Tekniği Hangisidir?

Hastanın dokusuna, gereksinimlerine ve cerrahın tecrübesine göre farklı cerrahi teknikler seçilebilir. Labioplasti ameliyatı yapan doktorun aşağıdaki tekniklerden en az birine sahip olması önemlidir. En sık uygulanan labioplasti teknikleri şunlardır:

Delaminasyon: Dudakları içten dışa ayırarak yapılan dudak şekillendirme tekniğidir.

V-plasti: Kama desenini kaldırır.

Kısmi eksizyon: Bu, iç dudağın kenarının kesilerek çıkarılmasıdır.

Lazerle dudak şekillendirme: İç dudağın lazerle kesilmesi yöntemidir.

Üst pedikül rekonstrüksiyonu ile alt menisküs: Labioplasti açısından bu, üçgen patern tabandan çıkarıldıktan sonra üst segmentin aşağı kaydırılarak dikilmesini içerir.

Labioplasti Ameliyatı Fiyatları

Labial plasti için fiyat ameliyatı yapan cerraha, sağlık merkezine ve anestezi yöntemine bağlıdır. Bu nedenle labial plastiğin maliyetini ve genel fiyatını doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Labioplasti en özel ameliyatlardan biridir ve deneyimsiz bir doktora danışılmamalıdır.

Kürtaj Nedir?

- Kürtaj gönüllü yapılmayabilir. Ayrıca düşük sonrası veya ölü doğum veya boş fetüs gibi durumlarda fetüsün kalıntılarının alınması gerekebilir. Bir fetüsün çeşitli yöntemlerle rahimden alınması işlemine kürtaj denir.

- Kürtaj rahimdeki istenmeyen bir gebeliğin alınması anlamına gelir. Tıbbi literatürde gebelik sonlandırması veya kürtaj olarak da bilinir.

- Kürtaj bir anlamda rahmin içinin tamamının temizlenmesidir. Örneğin hamile olmayan, uzun süreli ve düzensiz adet kanaması olan hastaların teşhis ve tedavisinde kullanılmaktadır.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Bu cerrahi müdahale istenmeyen bir hamileliği sonlandırmak için yapılabileceği gibi, arzu edilen ancak sağlıklı bir hamileliği de sonlandırmak için yapılabilir. Özellikle hamilelik sırasında zararlı ilaçların kullanılması veya yüksek doz radyasyona maruz kalma durumlarında, hamilelikte embriyogenezin hiç gözlenmediği durumlarda, boş veya devam eden gebelik durumlarında da kürtaj gereklidir.

Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat etmesi ve Yapması Gerekenler

Ameliyat olarak kabul edilmez ancak ameliyat olarak kabul edilmesi gereken bir işlemdir. Yetki ve deneyime sahip kişiler kısırlık kurallarına uyduğunda, risk neredeyse yok denecek kadar azdır. Operasyon sırasında hastalara sedasyon uygulanacağı için 4 ila 6 saat öncesinden yeme ve içmeyi bırakmaları gerekir.

Sigara içenler işlemden 4-6 saat önce sigara içmemelidir. İşlem merkezine gittiğinizde, size yardımcı olacak bir sevdiğinizi getirmeniz en iyisidir. İşlem öncesi kan uyuşmazlığı hakkında kan grubu bilgisi istenmektedir. Son olarak antikoagülan kullanıyorsa müdahaleden önce alınmaması önerilir.

Kürtaj Sonrası Neler Yapılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Kürtaj işleminden 1 ila 2 saat sonra normal olarak yiyip içebilirsiniz. Aynı gün mide bulantısına neden olan gıdalardan uzak durmaya yardımcı olur. İşlem sedasyon ile yapılıyorsa 6-8 saat araba kullanmak gibi dikkat gerektiren aktiviteler yapmayın. Doktor tarafından reçete edilen ilaçları tam olarak kullanmalı uyumsuz ilaçlar kürtaj işleminden sonraki ilk 72 saat içinde enjekte edilmelidir.

Kürtaj Fiyatları

Fiyatlar, hamileliğin boyutuna ve hastanın tıbbi durumuna bağlı olarak sabit oranlı olarak verilmektedir.

Kızlık Zarı Nedir? Anatomik Yapısı Nasıldır?

Kızlık zarı, eski Yunan mitolojisindeki evlilik tanrısı Hymenaios''tan gelir. Kızlık zarının bilinen tek işlevi vajinayı kapatmak ve çocuğu ergenliğe kadar genital enfeksiyonlardan korumaktır. Ergenlikten sonra hormonların etkisi altında vajinanın pH''ı düşer ve asidik bir ortamın neden olduğu iltihaplanma riskini azaltır. Kızlık zarı dikimi özelinde normal kızlık zarı, ortasında adet kanının dışarı akması için yeterince büyük bir delik bulunan ince bir mukus dokusudur. Bu deliğin boyutu her kişi için farklıdır.

Kızlık Zarı Muayenesi Neden Yapılır?

Bekâret testi ile kızlık zarı dikimi yani kızlık zarının bütünlüğünün bozulup bozulmadığı, doğal yara ve çentik olup olmadığı belirlenir ve not edilir. Bekâret testi denekler yasasına göre bu bilgiler sadece test edilen kişi ile paylaşılır.

Kızlık Zarı Dikimi Yöntemleri

Kızlık zarı dikimi özelinde Flep operasyonu; Üçgen desen vajinanın alt duvarından çıkarılır. Bu doku vajinanın üst duvarına dikilir. Bu sayede vajina girişindeki kapağı yırtarak penisin kanamasını hedefler. Flep ameliyatı sonrası ağrı ve aşırı kanama gibi durumlar ve ileride cinsel ilişki sırasında ağrılar görülebilir. Başarısız bir açma işlemi de sıklıkla görülmektedir. Vajinadaki bakteri penetrasyonu, başarısızlığın ana nedenlerinden biridir.

Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi kalıcı olarak dikilir. İlişki sonrası yırtılan kızlık zarının kenarları “mikro cerrahi” ile kesilerek tekrar birleştirilir. Bu sayede kızlık zarının anatomik bütünlüğü yeniden sağlanır. Bu nedenle bu işleme "birincil onarım" denir.

Kızlık Zarı Dikimi Mümkün Mü?

Mevcut tedavilerin avantajları ile kızlık zarı dikimi mümkündür. Aynı zamanda hastaları tedavi ederken bu ihtiyacı karşılayacak basit ve etkili yöntemler olmalıdır.