Ladin’in babası Baba Bush’un suç ortağıydı

ABD, Usame bin Ladin’i öldürmeyi büyük bir başarı sayıyor.. Dünyanın en güçlü ülkesi on yıldan bu yana öldürmek için Ladin’in peşindeydi ve onu yakalayamadığı için büyük bir çöküş yaşıyordu..
Obama, operasyonu bir bayram müjdesi olarak sundu..
Ladin’in ABD’lilerle ilişkileri çok çarpıcıdır.. İlk anlarda Sovyetlere karşı omuz omuza çarpışıyorlardı.
Ama Ladin’in bir de Baba Bush ile olan çetrefilli iş birlikteliği vardır..
İşte o ilişkinin hikâyesi.

***


1991 yılında Bank of Creditand Commerce International’ın (BCCI) hesaplarını kontrol eden maliye uzmanları 1 milyar dolarlık bir açık fark etti... 73 ülkede 400’den fazla şubesi bulunan bankanın bu açığı izlendiğinde; firmanın para aklamadan silah ve uyuşturucu kaçakçılığına, Asyalı diktatörlerden ABD’li ve Avrupalı politikacıların desteklenmesine kadar bir dizi kirli işe bulaştığı tespit edildi. CIA ile bağlantısı bulunan BCCI’ın Pakistan’da 1500 kişilik bir eylem grubunu kullandığı da belirlendi.
Zamanla bahse konu olan açık 10 milyar dolara tırmandı... Skandalın kolları ABD Savunma Bakanlığı’ndan Nikaragua’daki kontralara; İngiliz Gizli Servisi MI6’den çeşitli Amerikan bankalarına değin uzandı. CIA, Bank of Credit Commerce International’ın (BCCI) Pakistan’daki şubeleri aracılığıyla Afgan mücahitlerine 2 milyar dolar para akıtmıştı. Banka, uyuşturucu satıcıları, gizli servisler ve teröristler tarafından da kullanılıyordu. Eski başkan Bush’un sahibi bulunduğu petrol şirketinin yöneticiliğini yapan Suudlubanker Halid bin Mahfuz, 1999 ocağında Taif’te CIA tarafından gözaltına alındı...
Konu Usame bin Ladin’le ilgiliydi ve Mahfuz’un Ladin’e Bank of Credit Commerce International aracılığıyla destek verdiğinden şüpheleniliyordu. Mahfuz, BCCI’nın hisselerinin beşte birini elinde bulunduruyordu. Gladio’dan İrangate’e kadar en pis işlerde parmağı bulunan BCCI’ın büyük ortağı Mahfuz’un Bush’ların kadim dostu, hatta iş ortağı olduğu ortaya çıkınca büyük bir skandal patlak verdi. 1987 yılında Mahfuz’un ABD’deki temsilcisi Abdullah Taha, Baksh Harken Enerji, Spectrum 7 ve Arbusto’yu satın aldı.
Bu şirketlerin ortak özelliği, hepsinin sahibi ve yöneticisinin bizzat baba ve oğul Bush’lar olmasıydı. Ladin’in babası Salim bin Ladin’in İngilizlerle arası çok iyiydi. Selman bin Ladin sadece prensler ve kralların üye olabildiği Club 1001’e alınan dört Suudi’den birisiydi. Salim bin Ladin, 1979’da Zapata Oil ve Arbusta Ltd. şirketleri aracılığıyla zamanın Teksas Valisi George Bush’un da ticaret ortağıydı.

Yazarın Diğer Yazıları