Lale Mimarisi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından saksılarda yetiştirilen 125 çeşit binlerce lale, 13. Lale Festivali kapsamında Taksim Meydanı'na dikildi. Aylardır kazılan meydandan çıkan görüntüler estetik olarak beni çok şaşırttı. İstanbul'un merkezi sayılan Taksim'i düzenlemek bu kadar zor olabilir mi? Bu tasarıma kim karar verdi diye soran tek ben değilim herhalde. Eminim ülkemizde birçok değerli peyzaj mimarları ve kent tasarımcıları vardır. Acaba onlar ne düşünür?

Canım ülkem estetikten en yoksun günlerini yaşıyor olabilir. Sanatı, gücün yanında olup halk duyarlılığından uzak duran, gencecik çocukların toprak olduğu yerde sazlı sözlü eğlence yaparak canı yanan gerçek vatandaşa milliyetçilik satan, sanatçılığı ünlü olmaktan ibaret sananlara estetiği, tasarımı nasıl anlatacağız? Sadece bakmak ve üzerinde düşünmek bile bundan daha iyi bir peyzaj çıkarmaya yeterdi. Estetiğin insan psikolojisine etkisini biliyor olsaydınız da böyle bir sonuç çıkar mıydı? Yıllar geçtikçe gerileyen diğer bir unsur da mimari mi acaba?

Çok eskiden trafiğe açık olduğu zaman bile yeterli yeşilliğe, etrafında güzel mimari dokuya sahip ve iç ferahlatırken, son halinde tamamen trafiğe kapalı olmasına rağmen beton, gri bloklar dışında bir şey göremedim. Ayrıca betonda çiçek yetiştirmek de neyin nesi? Aynı yerlerde ağaçlar olduğunu hayal ettim bir an, ne kadar da değişir ortam...

Ömrü en fazla 2-3 ay olan bu laleler gelir geçer fakat kimliğini özümsemeden yapılan ve telafisiz bu yıkımların ardından yükselen, estetikten uzak yeni yapıların izleri, esas yeni Türkiye'nin sanat anlayışının ayak sesleridir. O kadar çiçeğe rağmen estetik görünmemesi durumu anlatıyor zaten!

***

Bu arada İstanbul Kültür Sanat Vakfı 37. İstanbul Film Festivali, İstanbul Lütfi Kırdar'da yapılan açılış töreni ve ilk gösterimlerle başladı. 17 Nisan'a kadar sürecek festivalde, 200'den fazla film gösterilecek. Film gösterimlerinin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı, ücretsiz olarak gerçekleştirilecek söyleşileri de takip etmeyi unutmayın derim. Yarışmanın en şaşırtıcı filmlerinden olan, çingene müziği üzerine araştırma yapan bir adamı anlatan "Bir Mahalle Hikâyesi" en merak ettiklerimden... Biletler hızla tükeniyor, acele etmekte fayda var.

***

Son olarak, haftanın alkışı Damla Ece' ye... Gürcistan'da düzenlenen W.A. Mozart Uluslararası Yarışması'nda elde ettiği ikincilik ile ilk uluslararası derecesini alan 11 yaşındaki Damla Ece Karataş, Almanya'da yapılan yarışmada ise birinci olarak büyük bir başarıya imza attı. Daha nice başarılara...

Yazarın Diğer Yazıları