‘Lens ile havuza girmek çok riskli’

‘Lens ile havuza girmek çok riskli’
Acıbadem International Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir, lens ile havuza girmenin tam görme kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlar oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Nezih Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, yaz mevsiminde sıcakların mikropların üremesi için daha uygun bir ortam oluşturduğunu belirterek, özellikle hijyenik olmayan havuzlarda lens kullanan kişilerin göz enfeksiyonlarına yakalanma riskinin yüksek olduğunu ifade etti. Lens kullananların serinlemek isterken kalıcı görme kaybı gibi ciddibir sorunla karşı karşıya kalabileceğine işaret eden Özdemir, bunun nedeninin ise hijyenik olmayan havuzlarda bulunan mikroorganizmaların lense kolayca yapışarak enfeksiyona yol açabilmesi olduğunu dile getirdi. Özdemir, enfeksiyon oluştuğunda gözün içindeki kornea denilen saydam tabakanın hasar görebildiğini ve üzerinde lekeler şeklinde yaralar açıldığını belirterek, bu yaraların gözün merkezinde oluşursa ve zamanında tedavi edilmezse tam görme kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlar oluşturabileceği uyarısında bulundu.

LENS ALMADAN ÖNCE MUTLAKA HEKİMİNE BAŞVURUN
Bu nedenle gözde kızarıklık, batma, bulanık görme, çapaklanma ve ağrı gibi yakınmalarda zaman kaybetmeden bir hekime başvurmanın önemli olduğunuvurgulayan Özdemir, lens kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin şunları kaydetti: “Lens almadan önce mutlaka bir göz hekimine başvurarak, hangi lensin sizin için uygun olduğunun belirlenmesi şart. Günlük lenslerin mikrop tutma riskiçok daha düşük olduğu için mümkünse bu lensleri tercih edin. Mikroplar sıcakortamda daha rahat üreyebildikleri için yaz mevsiminde lens hijyenine daha fazladikkat edin. Lensi takarken ve çıkarırken ellerinizi mutlaka yıkayın. Lensin solüsyonda kullanım kurallarına özen gösterin. 
Lenslerinizle havuza asla girmeyin. Eğer mutlaka lens takacaksanız, havuz gözlüğü kullanın veiçine su girmemesine dikkat edin. Lens ile asla uyumayın. Lens gözün oksijenlenmesini azaltıyor. Oksijenin az olduğu ortamda göz kapalı kaldığında enfeksiyon oluşma riski artıyor. Lensi kullanım tarihinden daha uzun süre gözünüzde bırakmayın.” AA