"Liderleri halk yaratır"

Fatsa, o eski 12 Eylül öncesi imajıyla bildiğimiz Fatsa değil. Tipik bir Karadeniz şehri olan ilçede bütün Türkiye'de olduğu gibi Türkiye'nin gidişatını tehlikeli bulan herkes bir umut ışığı arıyor ve o ışığın Meral Akşener ile birlikte MHP'de olduğunu düşünüyor. Bu sebeple Meral Akşener'in akşam saatlerindeki mitingine hemen her kesimden ve her partiden vatandaşlar katıldı.

Gece Fatsa'da Fanizan adlı ve bungalov meşe evlerinden oluşan, bir koru içindeki otelde kaldık. Fatsa'ya yolu düşenler uğramadan geçmesin... Yalnız çok katlı binalar, ilçenin doğal siluetini tamamen değiştirmiş...

***

Ertesi sabah Sinop'a doğru yola çıktık. Terme'de, 19 Mayıs'ta, Akyaka'da, Gerze'de toplanan vatandaşlara hitaben konuşup yolunadevam etti.

Tabii bu arada MHP'de bir değişim olmadan bir de baskın seçim olursa, AKP'nin rejimi değiştirecek büyük bir güce ulaşacağından da endişe ediliyor...

***

Sinop'a geçen Akşener, burada da halka hitap etti. Sinop'ta iki üst kurul delegesi var. Sinop'a vardığımızda Antik Otel'in sahile sıfır çay bahçesinde tanıştığım Halil Dilek Özcan, MHP'nin Sinop'taki tek belediye başkanı... Türkeli İlçesi Belediye Başkanı ve üst kurul delegesi olan Özcan, "Biz üst kurul delegesi olarak, sürecin başında İstanbul'a giderek Meral Hanım için imza verdik. Sözün kısası, liderleri halk yaratır. Halk bizim içimizden bir kişiyi lider haline getirdi. Bize de onu desteklemek düşer" dedi.

Diğer delege Hasan Aslan da "Kurultay için imza vermiştik. 19 Haziran'daki tüzük kurultayında ve sonrasında da gerekeni yapacağız" diyerek net konuştu.

Meral Akşener'e destek beyan ettiği için görevden alınan MHP Sinop Eski İl Başkanı Ceyhan Demir, birkaç gün önce parti binası önünde yaptığı açıklamada "Ülkeye adalet ve hukuk getirmek isteyenler, öncelikle bu demokrasi değerlerine kendileri inanmalı ve gereğini yapmalıdır" demişti...

Demir, 1 Kasım'daki seçimlerin MHP açısından büyük bir oy kaybıyla sonuçlandığını, milletvekili sayısında ciddi düşüş yaşandığını belirterek tüm bunları içlerine sindiremediklerini, bu sebeple il ve ilçe teşkilat mensuplarının ve bütün ülkücülerin ayağa kalkarak, genel kurul çağrısı yaptığını hatırlatmıştı.

Sinop İl Başkanı'nın görevden alınmasının ardından karara tepki gösteren Ayancık, Boyabat ve Gerze ilçe yönetimleri de toplu olarak istifa etmişti. Boyabat'ın eski belediye başkanı Hasan Kara da Akşener'i destekliyor...

***

Sinop'ta MHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 17 oy almışken bu oran 1 Kasım'da yüzde 8.7'ye düşmüştü. AKP ise 7 Haziran'da yüzde 47.5 oy almışken 1 Kasım'da oylarını yüzde 56'ye çıkarmıştı. CHP ise oylarını yüzde 28.7'den yüzde 29.8'e yükseltmişti. Bu rakamlar da gösteriyor ki MHP'nin, seçim akşamından itibaren izlediği politika, kendi seçmeninden destek görmedi. Tepki oyları ise AKP'ye aktı.

***

Akşener, son kurultay gezileri sırasında Samsun'a sık sık geldiğini hatırlattı. Nitekim akşam da Bafra ilçesinde bir salon toplantısında konuştu. Bafra İlçe Başkanı Hüseyin Acar, Meral Akşener için imza vermişti Samsun'da 17 delege var. Başlangıçta "14-3" olur deniliyordu. Yani 14 Akşener, 3 Bahçeli.. Şimdi ise iki delegenin daha Akşener'e destek bildirdiği söyleniyor.

Görünen o ki karar, seçmen adına partinin sahibi olan üst kurul delegelerine kaldığı anda MHP, kendi iç meselesini çözmüş olacak ve ülke meseleleri için ağırlığını koymaya başlayacak.

Bu arada Akşener'in Sinop mitingi tek kelimeyle muhteşemdi. "Sinop Sinop olalı böyle coşkulu miting görmedi" diyenler az değildi...

Yazarın Diğer Yazıları