Lig sonu hakemler

LİG biterken hakemler bazı müsabakalarda iyi yönetim gösterirken, bazı müsakabakalarda hatalı, bazılarında da neticeyi belirleyen kararlar verdiler. Futbolun kalkınması ve çağdaş futbolun oynanmasında etkili unsur hakemdir. Hakemler kuralları bir hukukçu gibi anlayıp yorumlamalıdır. Maçların ilk 10 dakikasında oyunun karakterini okumalı, ondan sonra ona göre düdük çalmalıdır. Kartlarda zamanlama, bilhassa sert geçen maçlarda çok önemlidir. Oyun kuruculara karşı taktik faulleri farketmelidir. Avantaj oynatmayı gözardı etmemelidir. Zamanı çaldırmamalı, kendi de çalmamalıdır. Verdiği kararlarda ceza alanı dışı ile ceza alanı içinde verdiği kararlarda kuralın emirlerini uygulamalıdır. Deplasman takımı ile ev sahibi için çalınan düdük eşit olmalıdır. Şöhretli futbolcu ile diğer futbolcuların kural karşısında bir ayrıcalığı olmayacağını akıldan çıkarmamalıdır. Çok iyi bir kondisyon ile çok koşmak değil, doğru koşmak, neerde duracağını bilmek gerekmektedir. Ceza alanlarında adeta oscar alacak futbolculara gerekli kartlar çıkarılmalıdır. Standart düdükler çalınmalı itiraz çirkinliği ortadan kaldırılmalı. Artık bu yıl bitti. Gelecek sezon için çok iyi bir eğitim ve sonrasında uygulamalarn takibi önem kazanmıştır.

Gençlerbirliği-Mersin

Onur Karabaş

Ele çarpmalarda devam kararları doğru. Khalili’ninPetroviç’e kramponu ile yaptığı hareket kesinlikle kırmızı kartı gerektiriyordu.

*

Torku Konya-Çaykur Rize

Deniz Ateş Bitnel

Torku Konyasporlu Kenan Özer’n itilişine penaltı verilmeliydi. Meşin yuvarlağın elle buluşmalarında devam kararları doğruydu.

*

 

Trabzon-Balıkesir

Yunus Yıldırım

Medjani’nin golünde faul yoktu doğru karar verdi. Yardımcısının bayrağına uymayıp Balıkesir’in hücumunu oynatması doğru bir karardı. Soner’in kasti tekmesi kırmızı kartlıktı. Bu sezon hakemliği noktalayan Yunus’a gözlemcilikte başarılar dilerim.

*

 

Gaziantep-Eskişehir

Serkan Tokat

Eliyle topu taşıdığı için Eskişehir lehine verilen penaltı kararı doğru. Abdülkadir’in iki sarıdan gördüğü kırmızı kart da doğruydu. Tokat familyasından geldiği belli. Talat Tokat ve Metin Tokat’tan sonra kumaşı iyi bir hakem. Üzerinde durulursa kazanılır.

*

 

Karabük-Sivas

Serkan Çınar

İkinci yarıda pek görev alamayan Çınar, zor olmayan bu müsasabayı gayet iyi yönetti.

*

 

Galatasaray-Beşiktaş

Hüseyin Göçek

Derbi müsabakasında erken kart çıkarmamak düşüncesi içinde bazı kartları göstermedi. Sivok-Umut mücadelesi penaltıydı. Penaltı verilse bile Sivok’a sarı verilirdi. Çünkü top Umut’un kontrolünde değildi.

*

 

Akhisar-Bursa

Mete Kalkavan

Bakambu’ya yapılan harekete penaltı kararı doğruydu. Şamil’in Ahmet Cebe’ye hareketi sarı değil bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı.

*

 

Başakşehir-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

Mehmet Topuz’un gördüğü kırmızı kartta, Mossoro’nun Mehmet’i iki ayağıyla bloke ettiği anı görmeyip çıkardığı kırmızı kart yanlıştı, ikisine de sarı olmalıydı. Alves’in içeri giren topu koluyla kestiği için, Caner’e kötü lisandan ve Webo’ya rakibin kafasına tekmeden gösterdiği kırmızı kartlar doğruydu.

*

 

Kasımpaşa-Erciyes

Cüneyt Çakır

Eren’in eliyle taşıdığı top penaltılıktı. Hakem pozisyona kapalı kaldı, yardımcı müdahale etmeliydi. Cüneyt’e antrenman için verilen müsabakaydı. Şampiyonlar Ligi finali gece oynanacağı için ona gece maçı verilmesi daha faydalı olurdu.

Yazarın Diğer Yazıları