Loğoğlu, "Önce referandum sonra..."

Loğoğlu, "Önce referandum sonra..."
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Barzani’nin bağımsızlık referandumundan evet çıkmasının ardından önceliğinin Batı ülkelerinde kulis yapmak olacağını söyledi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Referandumdan sonra Barzani’nin takınacağı tutum doğrultusunda bölgede gelişmelerin şekilleneceğini belirten Loğoğlu, konuyu şöyle değerlendirdi: “İtirazlara rağmen ısrar ediyor. Referandumun yapılacağı ama ortalığın çok dalgalanmayacağını düşünüyorum. Birçok itiraz referandumdan sonra da gelecek. Bağdat, Washington, Ankara’dan itirazlar gelecek elbette. İran’dan gelecek, Türkmenlerden ve Araplardan da gelecek. Gelişme olarak sayfa çevrilmiş olacak. Bağımsızlığı zorlamadığı taktirde ortalığı karıştıracak bir gelişme olmayacak.

Bana göre referandum gereksiz. Irak anayasasına da aykırı. Kerkük’ün referanduma dahil edilmesi de tamamen yanlış. Tüm yanlışlara rağmen referandumun yapılacağı görünüyor. Yapıldıktan sonra da eğer Barzani’den daha somut, beklenmedik bağımsızlık adımı gelmediği takdirde bir sayfa çevrilecek olaylar akışında devam edecek. Barzani bağımsızlık için uluslararası planda başta ABD olmak üzere kulis yapmaya devam edecek. Bir çentik daha yükseltecek bağımsızlık skalasını. Bağımsızlık ilan etme çizgisinin altında kalacak şekilde davranacak. Ciddi gerginlikler yaşanabilir ama çatışma ortamı olmaz, zaten uzun zamandır ciddi sıkıntılar yaşıyor Bağdat ve Erbil. Bir çok şey evet çıkması halinde takınacağı tutuma bağlı. Diyaloga yönelik, görüşmelere yönelik bir arayış içine girerse Bağdat buna hayır demez.”

Bağdat yönetimiyle, Erbil yönetimi arasında Musul ve Kerkük paylaşımı olur mu yönündeki soruya ise Loğoğlu, “Kim ne derse desin ezbere tahmin olur, görüşmelerde böyle bir pazarlık günde gelir mi, üzerinde durulması gereken bir husus. Bilemiyorum ama zannetmiyorum. Bağdat mevcut peşmerge yönetiminin sınırlarının genişletilmesine herhalde rıza göstermeyecektir” yanıtı verdi.

İlgili Haberler