Lüks tüketimin yeni merkezi İstanbul

Lüks tüketimin yeni merkezi İstanbul
Boston Consulting Group (BCG) raporuna göre, küresel lüks tüketim pazarı 2 trilyon dolara yaklaştı.

Dünyanın lider yönetim danışmanlığı şirketlerinden The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan rapora göre dünyada yıllık lüks tüketim harcaması 1,8 trilyon doların üzerine çıkarken, İstanbul lüksün yeni merkezlerinden biri olarak  10'uncu  sırada yer alıyor..İlk iki sırayı  Şangay ve Pekin paylaşıyor.

 The Boston Consulting Group tarafından hazırlanan "Lüks Tüketimin Değişen Dinamikleri" raporuna göre lüks tüketim, geçmiş yıllarda gösterdiği yüksek büyüme oranlarında biraz yavaşlama yaşasa da, önümüzdeki yıllarda yaklaşık yüzde 7 ile - birçok ülke ekonomisinin büyüme oranından daha fazla olacak şekilde - büyümeye devam edecek. Raporda tüketicilerin lüks olarak tanımladıkları ürünlere dünya genelinde 1,8 trilyon dolardan fazla harcama yaptıkları sonucu dikkat çekti. Lüks tüketiminin en büyük kısmını 1 trilyon dolarla lüks deneyimler (tatil, yemek, sanat, teknoloji v.s.) oluşturuyor. Lüks otomobiller 440 milyar dolarla ikinci büyük kategori olurken kişisel harcamalar (kıyafet, ayakkabı, çanta, saat, mücevher, v.s.) yaklaşık 390 milyar dolarla üçüncü en önemli kategori olarak yer alıyor.

Lüks deneyim grubu 
En büyük paya sahip olan lüks deneyim harcamaları, aynı zamanda, yüzde 14'lük yıllık artışla en hızlı büyüyen tüketim grubu. 
İstanbul, global lüks tüketiminde ön plana çıkan merkezlerden birisi haline gelmiş durumda. İstanbul, lüks tüketimdeki büyüme potansiyeli sıralamasında dünyada 10. sırada yer alıyor. BCG, kişi başına düşen gelir seviyesi en yüksek 550 şehri kullanarak şehirlerin lüks tüketimdeki durumlarını analiz etmeyi sağlayan 3 farklı endeks hazırladı: Yerel Metrolüks Endeksi (Local Metrolux Index): Şehirlerin 2017'deki lüks tüketim potansiyelini tahmin eden bu endekse göre İstanbul dünyada 550 şehir arasında 26. Sırada yer alıyor. 1.liği New York alırken Moskova 8. sırada. 3) Toplam Metrolüks Endeksi (Total Metrolux Index): İlk iki endeksin kombinasyonu olan bu endeks ise hem büyüme hızı hem de lüks tüketim büyüklüğüne göre şehirleri sıralıyor. İstanbul, dünyada 21. Sırada yer alıyor. 1. Sırada yine New York var. İstanbul'u 22. Sırada Berlin takip ediyor.