Macron’un hevesi kursağında kaldı

Macron’un hevesi kursağında kaldı
Beyrut Limanı patlaması sonrası istifa eden hükümet yerine yenisinin kurulamadığı Lübnan’da Fransa’nın girişimleri sonuçsuz kaldı.

Macron’un hevesi kursağında kaldı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın, Lübnan’da hükümetin kurulması konusunda bu hafta yetkililerle yaptığı görüşmeler iki ülke arasındaki krizi derinleştirdi. Lübnan basını, Fransa’nın Beyrut Büyükelçiliği’ne dayandırdığı haberlerinde, Le Drian’ın Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve hükümeti kurmakla görevli eski Başbakan Saad el-Hariri’yle yaptığı görüşmelerin olumsuz geçtiği ve basın toplantısı düzenlemeden ülkeden ayrılmayı planladığı aktarıldı.

Le Drian’ın Hariri ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili haberlerde ise Hariri’nin, Fransa’nın Beyrut Büyükelçisi Anne Grillo’nun ikametgahında yarım saat süren görüşmeden basın açıklaması yapmadan ve hoşnutsuz bir şekilde ayrıldığı kaydedildi. Haberlere göre, Fransa Dışişleri Bakanı, görüşmede Hariri’ye, “Sen bize hükümeti kurma sözü verdin, biz de seni sonuna kadar destekledik. Ama hükümetin kurulamaması nedeniyle Fransa’nın imajı zedelendi. Senin de bunda payın var” ifadelerini kullandı. Hariri’nin basın ofisinden, Le Drian’ın kendisine sarf ettiği sözleri yalanlayan bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan Lübnan Komünist Partisi’nin aralarında olduğu 14 muhalif parti ve grup “Le Drian’la görüşmeyi reddediyoruz” başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Sömürgeci Fransa devletinin ülkemizde mevcut mezhepçi siyasi sistemi yeniden canlandırma girişimlerini kabul etmiyoruz” tepkisi verildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Lübnan’a eylül ayında yaptığı ziyarette ülke yetkililerini “Ekim ayı sonuna kadar hükümet kurulmazsa uluslararası toplumun mali yardımlarının önü açılmayacaktır” şeklinde tehdit ettiği için tepki çekmişti.