Maden çöküyor umutlar tükeniyor!

Maden çöküyor umutlar tükeniyor!
Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı ocakta meydana gelen göçük, galerinin büyük bir bölümünü kapattı. Çalışmalar 6 ay daha sürebilir

617 kişilik uzman ekip

Bİr yandan tahkimat yapılırken bir yandan da molozlar dışarı çıkarılıyor. Çalışmalar, toplam 617 kişilik bir ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 23 ambulans ve 133 araçla aralıksız sürüyor. Bölgeye çok sayıda motopomp gönderildi. Bakanlar, Çökmeden dolayı o bölgedeki galerinin 4’te 3’lük bölümü kapandı” dedi.

Balçık tehlikesi

Maden Mühendisi Doç. Dr. Zeki Karaca, su tahliyesinin zor olduğunu belirterek, işçilerin kurtarılma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Karaca, “Balçığın temizlenmesi en az 6 ay sürer” dedi. Öte yandan savcılık, işletmeyle ilgili olarak görevliler hakkında “şüpheli” sıfatıyla adli kontrol kararı çıkardı.


Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından dün de sonuç alınamadı. Ocakta su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmaları gece boyu devam etti. Bir yandan tahkimat yapılırken bir yandan da ocaktaki molozlar dışarı çıkarılıyor. Çalışmalar, toplam 617 kişilik bir ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 23 ambulans ve 133 araçla aralıksız sürdü. Bu arada bölgeye çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi, 7 mobil baz istasyonu kuruldu. Kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, umutlar da iyice tükenmeye başladı.

50 metre kaldı
Çalışmalar hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Şu anda bizim 50 metre kadar daha su düşürmemiz gerekiyor. Ulaşılacak son noktaya mesafe 50 metre kaldı” dedi. Taner Yıldız, “Bizi sınırlayan su değil, tahkimat ve oradan malzeme çekimi. İçeriye dalgıç pompalar sokuldu, dalgıçlar giremiyor” diye konuştu. Bakan Elvan da su kütlesinde yarı yarıya azalma olduğunu, suyla ilgili sorun yaşanmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Böyle gittiği takdirde daha hızlı şekilde ilerleyeceğiz. Galerinin tavanı, yalancı tavan diyorlar, bu çökmüş. Çökmeden dolayı galerinin 4’te 3’lük bölümü kapanmış. Şu anda 10 metrelik bir kısım var. Onu aldıktan sonra su var. Eğer çökme de yoksa daha hızlı ilerleyeceğiz.” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise ahtapottan sonra yaklaşık 20 metrelik bir ilerleme sağlandığını ifade ederek, “Orada yaklaşık 10-15 metrelik ciddi bir moloz var, tavan olduğu gibi göçmüş” şeklinde konuştu.

Kurtulmaları zor
Öte yandan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, ocaktaki kurtarma çalışmasının 6 ay sürebileceğini söyledi. Karaca, ocaktaki suyun tahliye edilmesinin çok zor olduğunu belirterek, mahsur kalan işçilerin kurtarılma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Karaca, şöyle dedi: “Ben ocağı basan suyun, birikmiş bir su değil de yer altındaki bir su gelirinden kaynaklandığını düşünüyorum.”