Umutlar tükeniyor

Umutlar tükeniyor
Yangtze Nehri’nde kasırgaya yakalanarak 1 dakikada suya gömülen yolcu gemisindeki 456 kişiden 14’ü kurtarılırken, 19’unun cesedi çıkartıldı. Kayıp olan 423 kişi için ise umutlar azalıyor

Yangtze Nehri’nde kasırgaya yakalanarak 1 dakikada suya gömülen yolcu gemisindeki 456 kişiden 14’ü kurtarılırken, 19’unun cesedi çıkartıldı. Kayıp olan 423 kişi için ise umutlar azalıyor.

ÇİN’de önceki gün Yangtze nehrinde kasırgaya yakalanarak içinde çoğunluğu 50-80 yaşlarındaki 400’ü aşkın yolcu ile mürebat dahil 456 kişiyle sulara gömülen gemide arama kurtarma çalışmaları gece boyunca devam etti. Çin basınında ülkenin merkezindeki Hubey eyaletinin Cienli bölgesinde “Dongfangcışing” (Doğu Yıldızı) adlı yolcu gemisinin kasırgaya yakalanarak batmasının ardından 14 kişinin sağ olarak kurtarıldığı ve 19 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı. Kayıp 423 kişi için arama kurtarma çalışmaları devam ederken, şiddetli yağışın kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığı ifade edildi. 180’den fazla dalgıcın yanı sıra 5 helikopterin de çalışmalara katıldığı kaydedildi. Bu arada, net bir bilgi alabilmek umuduyla turu düzenlenen Şanghay’daki tur şirketi ve resme makamların önünde toplanan kayıp yolcuların endişeli yakınları polis tarafından dağıtıldı.

70 yılın en kötüsü

Gemideki yolculardan kaç kişinin öldüğü henüz net olarak bilinmiyor ancak kazanın ülkede son 70 yılda meydana gelen en kötü gemi kazası olabileceğinden endişe ediliyor. Çin Ulaştırma Bakanlığı, batan gemiyle ilgili önceki gün yaptığı açıklamada, geminin yaklaşık 77 metre uzunluğunda ve 534 kişilik olduğunu ve yeterli sayıda can yeleği bulunduğunu duyurmuştu. Kazanın ardından Çin Başbakanı LiKıçiang, kurtarma çalışmalarını yerinde görmek amacıyla olay yerine gitmiş, Çin Devlet Başkanı ŞiCinping de Devlet Konseyi’ne çalışma grubu göndermesini ve bölgedeki ilgili eyalet birimlerinden arama kurtarma çalışmalarını kapsamlı bir şekilde yapmaları emrini vermişti.  “Uzun nehir” anlamına gelen ve turistik amaçlı gezilerin sıklıkla düzenlendiği “Yangtze” 6 bin 300 kilometre uzunluğunda ve Çin’in en uzun, dünyanın ise üçüncü uzun nehri olarak biliniyor.