Mahmut Övür, Kürdistan Ofisini savundu!

Mahmut Övür, Kürdistan Ofisini savundu!
Yeniçağ’ın 6 gün önce duyurduğu Barzani’nin Ankara’da sözde Kürdistan ofisi açacağı bilgisini, Sabah Yazarı Övür, yeni ve olumlu bir gelişmeymiş gibi köşesine taşıdı. Övür, skandalı “küresel güçleri öfkelendiriyor” olarak yorumladı.

Yeniçağ internet sitesinde 23 Kasım tarihinde “Sözde Kürt Yönetim, Ankara’da Büyükelçilik” açıyor başlığıyla yer alan haberi, Sabah Gazetesi yazarı Mahmur Övür, bugünkü köşe yazısına taşıdı. Övür, bu skandal gelişmeyi “küresel güçleri öfkelendiren” olumlu bir gelişme gibi sunması dikkat çekti.

“Tüm kuşatmalara, negatif propagandalara rağmen Türkiye, bu açılımı sürdürdüğü gibi Türk-Kürt ittifakını işaret eden ve bölgedeki Kürt sosyolojisine seslenecek yeni pencereler de açıyordu. Yoğun gündemde pek fark edilmedi ama Irak Kürdistanı'nda yayımlanan Rudav gazetesi bir süre önce önemli bir haber geçti. Haberde Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam şöyle diyordu:

'Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 14 ülkede temsilciliği var. Türkiye'de temsilciliği yok. Yerine parti temsilcileri görev yapıyor. Bölgenin Türkiye'de de temsilcilik açması konusu bir süredir gündemde. Bu konuya olumlu yaklaşıyoruz.'

Bu Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra oluşturmaya çalıştığı 'Yeni normal'in bir sonucu. Parti olarak KDP ve YNK'nin temsilcilikleri vardı ama 'bölgesel devlet'in yoktu. İlk kez önümüzdeki ocakta devlet temsilciliğinin açılacağı söyleniyor.

Bir süre önce Türkiye'ye gelen IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'yle bu konunun da ele alındığı belirtiliyor. Böylece IKBY, 15'inci temsilciliğini Türkiye'de açmış olacak.

Bu adım, sadece Irak Kürtleriyle değil, tüm Kürt sosyolojisiyle Türkiye'nin nasıl bir ilişki kuracağının ve birlikte hareket etme kararının önemine işaret ediyor.

Bu yaklaşım ve ittifak Kandil'i çaresiz bırakırken, arkasındaki küresel güçleri de öfkelendiriyor. Son saldırıların bir nedeni de bu olsa gerek.”

ÇÖZÜM SÜRECİNİN EN ATEŞLİ SAVUNUCUSU

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Övür, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı canlı yayınlarla tanınıyordu. Erdoğan’a yakın isimlerden biri olmasına rağmen AKP’den milletvekili olamamıştı. Övür, çözüm sürecinin de en ateşli savunucularından biriydi. 

İlgili Haberler