Majestelerinin muhalefeti

Son Anayasa referandumuyla ilgili CHP ve MHP’nin tavrı bu iki partinin de Türkiye’de muhalefet işlevlerini bitirdiğini ve AKP iktidarına karşı toplumsal teslimiyetin siyasal uzantısına dönüştüklerini gösteriyor.
CHP ve MHP, AKP’yi mecliste destekleme yarışında birbirlerini burun farkıyla izlemektedirler adeta... Seçimde bu partiye oy veren insanlarsa tam bir  “şok” içinde seyrediyorlar onların bu durumunu. Ne seçmen ne de bu oyunun aktörleri ortaya somut tutarlı bir açıklama koyamıyorlar. MHP, Meclis grubunun öncülük ettiği referandumda Gül’ün cumhurbaşkanlığını hukuken tartışmalı hale getirecek olası sonucun etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla, referandum yasasında değişiklik teklifini mecliste ilk destekleyen parti olmuştur. AKP, CHP’den de yeşil ışık alınca harekete geçmiştir.
İşte idealimizdeki Türkiye tablosu: Müslüman, sosyal demokrat ve milliyetçi  “Kardeşlerimizin” koalisyonu. Dilde, fikirde, işte ortaklık; işte özlenen tablo... MHP ve Bahçeli ekibinin Çankaya ile koalisyonu; Baykal’ın göstermelik muhalefeti ve nihayet  “Böyle iki muhalefet partisi varken ben her krizi aşarım”  diye haklı olarak ellerini ovuşturan Erdoğan ve AKP...
Resmi muhafelet artık işlevini kaybetmiş ve Türkiye’de tam anlamıyla bir  “Majestelerinin Muhalefeti” ne dönüşmüştür. Türk toplumundaki teslimiyetin uzantısı ve legalizasyonudur. Üstelik bunun siyasal gerekçesini seçmenine açıklamak gereği bile duymamaktadırlar. Ne dış, ne iç politikada tutarlı bir görüşleri ve analizleri vardır. Bütün bu göstergeler, ülkemizin totaliter bir yapılanmaya doğru gidişinin fosforlu kilometre taşlarıdırlar. Bakın, yirminci yüzyıl tarihine: Diktatörlüğe açılan yollar genellikle sokaklardan değil, meclis koridorlarından, kulislerden geçmiştir.
“İstikrar olsun, ekonomi güçlensin, toplum bölünmesin”  sloganıyla silindir gibi ilerleyen güçlerin önünden kaçan muhalif zihniyet, o silindirin iyi niyet dişlileriyle örülmüş paletlerinin altında ilk kalan olmuşlardır. Hesaplaşma dönemleri geldiğinde ise kitleler, halk, kendilerini aldatan, iktidarın koynuna teslim eden muhalefet partilerini asla bağışlamaz.
Bu nedenle kendi içine kapanmış CHP ve MHP’ye sesleniyoruz: Varlık nedeninizi, düşünsel ideolojik mirasınızı yadsıyıp sildikçe, teslimiyetçiliğin kuyusunda kaybolabilirsiniz! Unutmayın ilk ve acı darbeyi siz alacaksınız.
Konformizmi ideallerle değiştirmeyin!

Yazarın Diğer Yazıları