Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Makedonya’da Yahya Akengin rüzgârı

Bir ülkenin en etkili tanıtımını, sanatçılar ve bilim insanları yapar. Özellikle sanatçılar, özgün üretimleriyle, insanların estetik dünyasına girebilen ve iz bırakan ender kişilerdir. Bir ülke tarihin akışı içinde yok olabilir. Ama o ülkenin sanatçısı binlerce yıl yaşar ve ülkesini de dolaylı olarak yaşatır.

Bu anlamda yazar, şair, ressam, müzisyen ve diğer sanatçılarımızın Türkiye dışındaki etkinliklerini çok önemsiyorum. Nitekim Makedonya’nın geçen Ağustos ayında değerli şairimiz Sayın Yahya Akengin için özel bir gece düzenlemesi gibi... 
Sayın Akengin’in Başkanı olduğu Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Genel Sekreteri Sayın Yavuz Gürler’den aldığım Makedonya bilgilerinin bir kısmı şöyle: Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi (MANU), 20 Ağustos 2014 tarihinde şairimiz Akengin için “Türk Şiiri ve Yahya Akengin” konulu bir gece düzenler. Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Vlado Kambovski’nin açılış konuşmasıyla başlayan programda şairimizin sanat hayatı ve eserleri üzerine değerlendirmeler yapılır. Uluslararası Struga Şiir Akşamları Festivali Komitesi Başkanı Slave Georgia yaptığı konuşmada, “Akengin’in şiirlerinin derin mesajlar içerdiğini” belirtir ve Akengin’in Makedon dilinde yayımlanmış üç şiir kitabından örnekler sunulur. Konuşmalar ve şiir okumalarının ardından Türkiye’den davetli olarak geceye katılan ses sanatçısı Şakir İlyasoğulları, piyanist Kaya Güç’ün eşliğinde Türkçe ve Makedonca eserlerden oluşan bir konser verilir.
Şairimiz Akengin için düzenlenen bu görkemli sanat gecesinin ertesi günü, Akademi Başkanı Prof. Dr. Kambovski, Struga Şiir Akşamları Komitesi yetkilileri, Yahya Akengin ve Şakir İlyasoğulları ile birlikte Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançestki’yi ziyaret ederler. Bu ziyarette iki ülke arasındaki kültür ilişkileri üzerine görüş alış verişinde bulunurlar.
Sevgili okurlarım, Sayın Akengin’in adına düzenlenen gecede yaptığı konuşmadan çok kısa bölümler vermek istiyorum. Şöyle diyor şairimiz:
“Yarım asırdan fazla bir zamandır Struga Şiir Akşamları Festivali ile dünya şiirinin merkezi haline gelen Makedonya’da, uluslararası prestijli bir kurum olan MANU tarafından Türk şiirine ve şahsıma gösterilen bu yakınlıktan duyduğum mutluluğu öncelikle ifade etmek isterim.” 
“Türkçede şöyle bir özdeyiş söylenir: “Nefes aldıkça ümit vardır... “ Ben de diyorum ki yeryüzünde şiirler yazılmaya devam ettikçe ümitsiz olamayız. Şiirin yüreklerden yüreklere kurduğu köprülerden geçerek dostluğu, kardeşliği ve barışı yaşama şansımız vardır. Günümüz Makedonya’sının büyük şairi Mateja Matevski İstanbul doğumludur. Çağımız Türk şiirinin öncüsü Yahya Kemal de Üsküp doğumludur. Matevski’nin şiirlerindeki İstanbul özlemiyle Yahya Kemal’deki Üsküp özlemi iki ülke arasında birer gönül köprüsüdür. Bu köprüler üzerinden yürüyerek kucaklaştığımızda özlemler sevinçlere dönüşebiliyor.” 
“Dünya aydınlarına, özellikle de şairlerine günümüz dünyasında büyük sorumluluklar düştüğünü sanırım hepiniz takdir edersiniz. Baş gösteren çatışma kültürlerini, empati duygu ve düşüncelerini yaygınlaştırarak bu negatif kültürü pozitif noktaya taşımak mümkündür. Buna inanmalıyız ve herkesin değerlerine saygılı olmak kültürünü beslemeliyiz.” 
“Mateja Matevski’nin,” Trajedilerin Doğuşu “ adlı şiirinde haykırdığı gibi,” Dünyadan kötülüğü kovabilmek için el elle, söz sözle biçimlenmelidir. “ Hepimizin buna ihtiyacı vardır. El birliğine, söz birliğine...” 
“Özellikle diyorum ki dostlar, bu tür buluşmaların içten içe etkileri vardır. Her fırsatta buluşmalıyız, estetik değerleri paylaşmalıyız. Şu anda karşılıklı saygıları paylaştığımız gibi; hepinizi dostluk duyguları ile selamlıyorum.” 
Şairimiz Sayın Yahya Akengin’e, kültürümüze hizmet yolunda biz de başarılar diliyoruz.
Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları