Makedonya’dan kritik karar

Makedonya’dan kritik karar
Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge IVanov, Yunanistan’la yaşanan kriz yüzünden ülkenin isminin değiştirilmesini kabul etmediğini açıkladı.

Ivanov, hükümetin kendisine gönderdiği anlaşmayı imzalayamayacağını belirtti. Yunanistan’la yapılan anlaşmanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyen İvanov, kendisinin de bunu imzalamaya yetkisi olmadığını vurguladı.

Makedonya Meclisi, Yunanistan ile uzun yıllardır yaşanan "isim sorununun" çözümüne ilişkin 17 Haziran'da imzalanan ve ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmayı 20 Haziran'da onaylamıştı. İsim sorunun çözümü ve stratejik ortaklık anlaşmasının oylandığı meclis oturumuna, 120 milletvekilinden 69'u katılmıştı. Muhalefet partili milletvekillerinin katılmadığı oturumda yer alanların tamamı "evet" oyu kullanmıştı.

1991'DEN BU YANA SÜREN SORUN...

Makedonya, Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından bu yana güney komşusu Yunanistan ile isim sorunu yaşamakta. Yunanistan, tarihsel olarak Makedonya isminin kendilerine ait bir değer olduğunu belirterek, kuzey komşusunun bu ismi kullanmasını istemiyordu.

Hatta Yunanistan bu yüzden Makedonya'nın pek çok uluslararası kuruluşa üyeliğini bloke etmekteydi. Bu süreçte Makedonya uluslararası platformda ismini FYROM yani Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya olarak kullanmak zorunda kalıyordu. Türkiye, en başından itibaren Makedonya'ya kendi anayasasında yer aldığı şekilde tanıyan ülkelerden biri oldu.