Domates tehdidi başarısızlığa tezgah

Domates tehdidi başarısızlığa tezgah
İngiliz Guardian Gazetesi Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yönelik eleştirileriyle ve domates tehdidiyle siyasi başarısızlıklarını örttüğünü belirtti

İngiltere’de yayınlanan Guardian Gazetesi’nin başyazısında Rusya’nın Türkiye’ye yönelik eleştirilerinin ardında, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendi başarısızlıklarının üzerini örtme çabası yattığı ifade ediliyor.Guardian, Rusya Devlet Başkanı Putin’in  domates tehdidiyle siyasi başarısızlıklarını örttüğü yorumunda bulundu.  BBC Türkçe’ye göre haberde, “Başkan Putin Perşembe günkü ulusa sesleniş konuşmasının büyük kısmını Türkiye’nin Rus jetini düşürdüğü için pişman olacağını söyleyerek ve Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığını iddia ederek geçirdi. Hışımla Sadece domates ithalatının yasaklanmasıyla kalmayacağız. Gelecekte daha ciddi bedeller olacak’diyordu.

Maliyet ve kazanç

Putin’in konuşması, Kırım’ı ilhak eden, Ukrayna’ya asker yollayan ve Suriye’de hava operasyonları düzenleyerek tüm dünyayı tedirgin eden bir lider için garip bir performanstı. Kremlin’deki dinleyiciler başlarını sallarken, Putin konuşmasında büyük resimden fazla bahsetmedi” denildi.

“Putin kuşkusuz Türkiye’ye yönelttiği sert eleştirilere halktan milliyetçi bir destek bekliyor ve kuşkusuz aradığı desteği de alacak” ifadeleriyle devam eden haber şöyle:

“Ancak Perşembe günü Moskova’dan Ukrayna ya da Suriye’deki adımların nasıl geliştiğine dair yanıt bekleyen Ruslar vardıysa, sorularına yanıt bulamadılar. Çünkü şu ana kadar bu iki girişimin maliyeti, elde edilen kazançların çok üzerinde.

Kırım hâlâ karanlıkta

Kasım ayının sonunda Kırım Tatarları ve Ukraynalıların elektrik hatlarını kesmesinden bu yana Kırım karanlıkta. Putin bölgeye toprak altından gidecek olan bir ’enerji köprüsü’sözü verdi ancak bu hat sadece Kırım’ın küçük bir kısmına elektrik sağlayabilecek.

Kırım’daki elektrik kesintisi Ukrayna’yla ilişkileri daha da kötüleştirmiş durumda. Rusya’nın AB - Ukrayna serbest ticaret anlaşmasını öteleme çabaları da başarısız oldu. Eğer anlaşma planlandığı gibi Ocak ayında yürürlüğe girerse Rusya için ilave yaptırımlar anlamına gelecek.

Tahıl ihracatı

 Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Yevgeniy Gromıko, tarım şirketlerinin katıldığı bir forumda gazetecilerin sorusu üzerine, ” Türkiye’ye tahıl ihracatını hiçbir şekilde sınırlamayı planlamıyorum. Elbette bunu Türk tarafı istemedikçe “ dedi. Sputnik’e göre, Gromıko, Türkiye’nin Rusya’dan tahıl alımını yasaklamasının mümkün olup olmadığına dair bir soru karşısında da, ” Bu, çok düşük bir ihtimal. Buna rağmen alternatif pazarlar aramaya hazırlanıyoruz “ ifadelerini kullandı. Rus hükümeti daha önce Türkiye’den alınan bir dizi tarım ve gıda ürününe ambargo getirmişti. Bu karar, Türkiye’nin Rus savaş uçağını Suriye’de düşürmesi ardından alınmıştı.

 

Yaptırımda rekor kırdı

Suriye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’ye karşı bir dizi ekonomik tedbir alan Rusya’nın, jeopolitik anlaşmazlıkları ekonomik adımlarla cezalandırmaya çalışması ne ülkeler bazında ne de Rusya’nın kendisi için bir ilk değil. Rusya, geçmişte de birçok benzer karar almıştı. Rusya’nın ” cezalandırdığı “ ülkeler arasında Moldova, Ukrayna, Gürcistan, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Hollanda ve İzlanda gibi ülkeler bulunuyor.Türkiye’nin Suriye sınırında bir Rus uçağını düşürmesinin hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’den gelen ithal malları hedefleyen ilk adımını attı. Arkasından da benzer tedbirler geldi. Bazı malların girişi yasaklandı, bazı uçuşlara kısıtlamalar getirildi, vize muafiyetine yönelik kararlar alındı, Türkiye-Rusya ortaklığındaki projelerin ve programların bazıları donduruldu. Jeopolitik çatışma veya karşılaşmalardan sonra ülkelerin bu tür cezalandırıcı tedbirler alması ne dünyada ne de Rusya-Türkiye bağlamında ilk kez yaşanmıyor. Rusya, bu stratejiyi uygulayan tek ülke değil; sadece bu tür adımları atma konusunda Rusya hız ve kapsamı geniş tutma tavrı ile diğer ülkelerden ayrılıyor.