Maliye Bakanı Ağbal: Düzenli vergi ödeyene indirim

Maliye Bakanı Ağbal: Düzenli vergi ödeyene indirim
Maliye Bakanı Naci Ağbal “Mükellef geçmişteki borçlarını düzenli ödediyse, geçmiş 3 yılına bakacağız. Karnesi pekiyi ise o zaman oran indirimine gideceğiz” dedi.

Ekonomideki durgunluk vergi gelirlerinin düşme ihtimalini gündeme getirince hükümet de önlem almaya hazırlanıyor. Maliye Bakanı Ağbal, borçlarını düzenli olarak ödeyen mükelleflerin indirimli tutarlarla vergi ödeyeceğini açıkladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Mükellef geçmişteki borçlarını düzenli ödediyse, geçmiş 3 yılına bakacağız vergi denetimlerinde herhangi bir sıkıntı yoksa, 3 yılında karnesi pekiyi ise o zaman diyeceğiz ki ‘ödeyeceğiniz vergiyi daha düşük oranda ödeyin.’ Oran indirimine gideceğiz. İnanıyorum ki böyle bir sistemde mükelleflerimiz gönüllü vergi uyumuna daha çok önem verecekler. Ayrıca dürüst mükelleflerimiz de bu şekilde ödüllendirilmiş olacak” dedi. Ağbal, yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı olarak sürekli vatandaşın, mükelleflerin haklarını güçlendirme konusunda düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Bilgi talep edecek

Bu düzenlemelere devam edeceklerinin altını çizen Ağbal, özellikle vergi denetimi konusunun, mükellef için her zaman endişe kaynağı olduğunu, bu konuda kendisine de zaman zaman şikayetler geldiğini anlattı. Hem düzenlenen raporlar hem de incelemenin yapılma biçimi konusunda mükelleflerin bazen haksızlığa uğradıklarını düşündüklerini dile getiren Ağbal, Vergi Denetim Kurulu’nun tamamladığı çalışmalar doğrultusunda yeni bir yönetmelik değişikliği yapılacağını bildirdi. Ağbal, mükelleflerin, vergi incelemesi sırasında inceleme elemanından her türlü bilgiyi talep etme hakkına kavuşacağını anlatarak, “Yeminli mali müşaviri istediği zaman, özellikle inceleme tamamlanmadan önce gelip, denetim elemanından incelemenin seyrine ilişkin bilgi alabilecek” dedi. Mevcut uygulamada, son inceleme tutanağını imzalayan vatandaşın, o tutanağın sonucuna göre hakkında yapılacak işlem konusunda bilgi sahibi olamadığını belirten Ağbal, şu değerlendirmede bulundu: “Yani bir tutanağa imza atıyorsunuz ama o tutanak size yarın, öbür gün vergi ya da ceza olarak geliyor. Burada yaptığımız düzenleme ile artık diyoruz ki tutanağı imzalarken, o tutanağın sonucuna göre nasıl bir rapor yazılacağı konusunda mükellef bilgilendirilecek. Bilgi sahibi olacak ve ondan sonra imza atıp atmama kararını verecek veya o raporla ilgili eğer varsa savunmaları tutanağa geçirebilecek. Bunlar son derece önemli düzenlemeler.”

Teminat istenmeyecek

Ağbal, vergi inceleme raporu işleme girmeden önce itiraz edilebileceğini vurgulayarak, “Vatandaş itiraz hakkını etkin kullanamıyor. Rapor Değerlendirme Komisyonlarına gidildiğinde, rapor konusunda bilgi sahibi olmadığı için kendini savunamıyor. Geliyor komisyona, komisyon kendisini orada eksik bilgilendiriyor, dolayısıyla savunma hakkını kullanamıyor. Yönetmelikte yapacağımız değişiklikte özellikle Rapor Değerlendirme Komisyonları vatandaşı görüşmeye davet etmeden önce rapor hakkında kendisine genel bir bilgi verecek. Bütün bunları, vergi denetiminde mükellef haklarının güçlenmesi için yapıyoruz.” diye konuştu. Mevcut uygulamada ’tecil’ diye bir düzenleme bulunduğuna ancak bunun zorda kalan mükellefe yardım etmediğine dikkati çeken Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne diyor bu düzenleme, ‘teminat vereceksin.’ Zaten zorda kalan mükellef teminat verse borcunu öder veya yüksek oranlı gecikme zamları istiyoruz. O zaman da zor durumda olan mükellef bu paraları ödemekte zorlanıyor. Dolayısıyla şunu yapmak istiyoruz. Geçmiş dönemlerinde vergi borcunu düzenli ödeyen, vergi denetimleri sırasında herhangi bir sıkıntısı olmayan mükellefimiz, herhangi bir şekilde zor duruma düştüğünde biz ona çok daha düşük oranlarda, belki de faiz hiç almayacağız, teminat istemeyeceğiz çok daha uzun vadelerde taksitlendirme imkanı getireceğiz. Belki de belli bir süre hiç almayacağız. Önemli olan mükellefi iyice aşağıya çekmek değil, onu tutup kaldırmak ve işlerinin devamını sağlamaktır. Buna son derece önem veriyoruz ve bu düzenlemeyi de inşallah yapıyoruz.”

Maliye geçmişle uğraşmayacak

Yapacakları çok önemli bir yasal düzenleme ile vergi denetiminde adeta yeni bir dönemi başlatacaklarını anlatan Ağbal, “Vergi kanunlarımıza göre, mükellefin geçmiş 5 yıla ilişkin hesapları incelenebiliyor. 2016 yılındayız ve Maliye Bakanlığı olarak 2011’e kadar geriye dönük inceleme yapabiliyoruz. 2011 yılında ne yaptığımızı hangimiz hatırlarız? Hatırlayamayız. Bu gerçekten mükelleflerin üzerinde büyük bir tedirginlik meydana getiriyor. Diğer taraftan 5 yıllık inceleme süresi, açıkça Maliye Bakanlığını da atalete itiyor. Dolayısıyla burada diyoruz ki Maliye Bakanlığı daha çok ve gayretli çalışsın. Eğer bir mükellefin defter ve vergisini inceleyecek ise bu en çok 3 yıl olsun, 5 yıl olmasın. Böylelikle vatandaşımız sadece geçmiş 3 yıla iliş- kin olarak hazırlıklarını yapsın, herhangi bir şekilde inceleme olduğunda da kendini savunabilsin” dedi.