Maliye Bakanı, asgarî ücrette sessiz kaldı

Maliye Bakanı, asgarî ücrette sessiz kaldı
Ekonomi başlığı, hükümeti kurma görüşmelerinde son müzakere konusu. 1500 liralık işçi asgarî ücreti ve memur maaş zammı konusunda Maliye Bakanı yorumda bulunmadı

İktidar ve ana muhalefet partisi arasındaki hükümeti kurma görüşmeleri devam ederken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV yayınında soruları cevaplandırdı. Mehmet Şimşek, CHP ile koalisyon görüşmelerinin işçi asgarî ücret bölümünü de içerisine alacak ekonomi bölümü ile ilgili olarak, “Benim görebildiğim kadarı ile ekonomi başlığı en son müzakere başlığı henüz bir müzakere yapılmadı. Konu başlıklarına bu hafta geçilecekmiş. CHP vaatleri ile ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Seçim döneminde söylenen söylendi” diye konuştu. Hatırlanacağı üzere; 1.500 TL’lik işçi asgarî ücreti, CHP’nin seçim vaatleri arasındaydı.  Mehmet Şimşek, memur maaş zamları ile ilgili olarak da; “İmkânları değerlendiririz, elimizden gelenin en iyisini yaparız ama ’seçim belirsizliği var’diye de Türkiye’nin ileride ödeyemeyeceği bir faturayı da millete ödetmeyiz” dedi.

Zayıflama - yavaşlama

İşte Şimşek’in açıklamaları:

“Beklentiler, bir başka bahara kaldı. Genel anlamda baktığımız zaman, ekonomide büyümede zayıflama devam etti. Kredi hacmine baktığımız zaman, bir yavaşlama var. Öncü göstergelere baktığımız zaman, bir göreceli olarak zayıflama devam etti. Bu, Türkiye için arzulanan bir senaryo değildi. Bu belirsizliğin devam etmiş olması, son gelişmeler de olumlu yansımayacaktır.

Müzakereler sürüyor

Müzakereler sonuç verir, güçlü bir hükümet kurulursa, yine aşağı yönlü bir miktar revizyon gerekebilir, ama, çok abartılı olmayacaktır, ama, belirsizlik yılın ikinci yarısında da devam ederse, 2015’te büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler daha da güç kazanır” Bizim arkadaşlar, şu anda samimi olarak kalıcı uzun vadeli reform yapabilecek istikrarı sağlayabilecek, Türkiye’yi ileri taşıyacak bir hükümet çalışmasındalar. Yüzde 50 - 50 diye bu ihtimali ifade ettiler, ama, bizim arzumuz güçlü bir hükümetin kurulması.  Muhtemelen müzakereler bir miktar daha yoğunlaşacak. Ana başlıklara geçilecek. Ümit ederiz ki; Türkiye’nin önünü açacak bir hükümet kurulur. Seçim öncesi açıkladığımız bir reform programı olacak. Gerçekçi olarak görelim bunları. 90’lı yılların koalisyon dönemi iyimser olmayı zorlaştırıyor. Benim görebildiğim kadarı ile ekonomi başlığı, en son müzakere başlığı, henüz bir müzakere yapılmadı. Konu başlıklarına bu hafta geçilecekmiş. Ekonomiye vakıf arkadaşlar var heyette. Onlar da bizim duruşumuzu iyi biliyorlar. Yani, bu aşamada benim herhangi bir yorum yapmam doğru olmaz. Müzakereleri görmem lazım. Zaman zaman yapılamayacak şeyler söylenir seçim öncesinde. AK Parti olarak biz bundan imtina ettik. Ne milleti kandıran ne kandırılan oluruz.

 

“Seçim döneminde söylenen söylendi”

Bakan Mehmet Şimşek, seçim öncesi halka şirin görünmeğe karşı duruşu ve AKP’nin, hükümeti kurmak üzere görüştüğü CHP’nin vaadleri ile ilgili olarak da şöyle konuştu; “Zaten, bütçe performansına yansıdı. Yılın ilk yarısında genel seçime rağmen, bütçe fazla verdi. Popülizme karşı duruşum ilkeli bir duruştur. Önümüzdeki dönemde en büyük risklerden biri siyasi popülizmdir. Çok sayıda yasa teklifi verilmiş durumda. CHP vaatleri ile ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Seçim döneminde söylenen söylendi. Dolar’da hızlı bir değer kazanma süreci başladı. Dolar, birkaç haftadır ortalama yüzde 100 değer kazandı. Dolar’ın değer kazanması, dezenflasyonist bir süreç. İran ile olan anlaşma, petrol fiyatlarını bir miktar aşağı çekti.