Maliyet hesabı!..

Doğru oturalım, doğru konuşalım... Tarihimizin en tehlikeli bir virajında ülkenin direksiyonunda bana göre ehliyetsiz birinin bulunması makus talihimiz! Bunun maliyeti ülkemiz ve milletimiz için çok ağır olacak. Şimdi bir kâr zarar muhasebesi yapmanın zamanıdır.
Önce paha biçilmez manevi zararlar; milli değerlerin ve Cumhuriyetin maksatlı olarak yok edilmesi... Türk Ordusu’na vurulan ve vurulmakta olan “darbeler”!

***


Cehalet, okumamış olmak bir yerde ayıp değil; ola ki şartlar elvermemiş, insanlar kendi kabahatleri olmadan cahil kalmışlardır!
Ancak vahim ve tehlikeli olan, “bilmediğini, anlamadığını bilmemektir”. Ve buna rağmen her alanda bilgelik taslama ve daha da kötüsü ülkeyi böyle yönetmeye kalkmaktır. İşte bunun maliyeti, içeride dışarıda çok ağır olacak.
Bir de Erdoğan’ın “muhteşem on yıllık” hükümdarlığında, eşi ve çocuklarıyla devlet parası ve devlet uçaklarıyla yaptığı seyahatlerin masrafları, maliyeti var... Ve yüzlerce kişiye varan “koruma ordusu”nun maliyeti! Şimdiye kadar hiçbir cumhurbaşkanı, başbakan hatta Atatürk, aynı riskler altında bu kadar büyük bir “ordu” tarafından korunmamıştı. Ha Atatürk’ün bir özelliği vardı, onu “milleti” koruyordu...
Bozdağ’ın dediği doğru; Erdoğan ciddi bir suikast riski altındadır, bunun için de böyle sıkı korunmasına, vatanını ve devletini seven hiç kimse karşı çıkamaz. Başbakan’a ne kadar muhalif olursa olsun, onun menfur bir suikasta uğramasını kimse arzu edemez. Önce insani açıdan, sonra böyle bir olay ülkede çok büyük badirelere yol açacağı, bir “taht kavgasını” tetikleyeceği için.
Ancak bu kadar büyük bir “koruma ordusu” tehlikeyle orantılı mı? Gösteriş payı nedir? Ve şu sırada Erdoğan, neden ve kimlerin tehdidi altında?..
Bir Başbakandan “örtülü ödenekten” kendi haberi ve rızası olmadan -tahsisatı mestureden- alınan “cımbızla aynanın” hesabının sorulduğu -Yassıada mahkemesinde dava konusu yapılan- bu ülkede, ileride bir gün bunların da maliyet hesabı yapılabilir!..

***


28 Şubat ve faillerine “rövanş” savaşı açan Erdoğan, eş zamanda komutanların maaşlarına zam yapıyor; “ulufe” mi, “sus payı” mı? Onurlu subaylarımızın bu oyuna gelmeyecekleri umulur. Bazı şeyler, mesela onur, parayla satın alınamaz, maliyet hesabı yoktur!
Tutuklanan Çevik Bir Paşa kendini şu sözlerle savunmuş: “Bugün olsa gene yapardım. Yapmasaydım suçlu olurdum.”
Erdoğan’ın şu sıra 28 Şubat dosyasını açması, intikam değilmiş. Ama sürecin asıl faillerinden, çadır tiyatrosu düzenleyen zamanın Sincan Belediye Başkanı öyle demiyor. Tutuklananların Sincan Cezaevi’ne konulmalarını anlamlı buluyor.
Ben mümkün olsaydı bu davada “müdahil” olmak isterdim.
Her şeyin bir “maliyet hesabı” yapılacaksa, eğer bu müdahale yapılmasaydı, bunun maliyetinin ne olacağını düşünmek gerek.

***


Erdoğan “Sabah erken kalkan darbe yapamayacak” buyurmuş. Ülkemizde şu sıralar “sabah geç oluyor” ama ileride bir gün elbet sabah olacak ve bu “büyük gözaltı” ların da “maliyet muhasebesi” yapılacaktır...

Yazarın Diğer Yazıları