Manchester'da konserde iki ayrı patlama; 22 ölü, 50 yaralı

Manchester'da konserde iki ayrı patlama; 22 ölü, 50 yaralı
İngiltere’nin Manchester kentinde, Manchester Arena’da gerçekleştirilen Ariana Grande konserinin bitiminde iki patlama oldu.

İngiliz polisi, patlamada 22 kişinin öldüğünü, 59 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerin çoğunun 13-18 yaş aralığında olduğu iddia edildi. İngiltere Başbakanı Theresa May, ilk açıklamasında "Bu korkunç bir terör saldırısı" ifadesini kullandı. Konserin düzenlendiği Manchester Arena yönetimi de bir açıklama yayınladı ve konser bitiminde yaşanan patlamanın salonun dışındaki alanda olduğu belirtildi. "Çivi bombası" ile intihar saldırısı düzenlenmiş olabileceği belirtiliyor.

İngiltere'nin Manchester kentinde bir konser salonunda patlama yerel saat ile 22.35 (TSİ 00.35)'te meydana geldi. Kentin kuzeyindeki Manchester Arena konser salonunda ABD'li müzisyen Ariana Grande'nin konserinin bitiminde patlama yaşandı ve salondakiler tahliye edildi. Patlamada, şarkıcı Ariana Grande'nin yaralanmadığı duyuruldu. Olayın yaşandığı alana gelen bomba imha ekipleri ilk iki patlamanın yaşandığı alana 50 metre mesafedeki Cathedral Bahçeleri'nde bulunan bir şüpheli paketi de kontrollü şekilde patlattı. Kontrollü patlamada şüpheli bir madde olmadığını ve terk edilmiş bir kıyafet olduğunu doğruladı.
 

İNGİLİZ POLİSİ 22 ÖLÜ, 59 KİŞİ YARALI

İngiliz polisi, patlamada 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 59 kişinin de yaralandığını açıkladı. "Polis aksi bilinene dek bu durumu terörist saldırı olarak ele alıyor" ifadeleri kullanıldı.

Tanıkların ifadesi, teröristlerin konser salonu çıkışı yakınlarında bir "çivi bombası" patlatmış olabileceği izlenimi doğurdu.

Manchester Polis Şefi de kısa bir basın açıklaması yaptı ve ellerindeki mevcut bilgiler ile olayı bir terör saldırısı olarak değerlendiklerini duyurdu.

İngiliz İç Güvenlik Bakanı Ben Wallace da olayı bir saldırı olarak nitelendirdi. Güvenlik uzmanları da olayın bir terör eylemi olabileceğini belirtirken intihar saldırısı olasılığı üzerinde duruluyor.
 

Bu arada Manchester polisi, Cathedral Bahçeleri'nde kontrollü bir patlama gerçekleştirdi. Polis, buradaki kontrollü patlamada şüpheli bir madde olmadığını ve terk edilmiş bir kıyafet olduğunu doğruladı.

TERÖR SALDIRISI

İngiltere Başbakanı Theresa May, patlamanın ardından bir açıklama yaptı ve olay ile ilgili olarak "korkunç bir terör saldırısı" ifadesini kullandı. May, "Polisin terör saldırısı olarak değerlendirdiği olay ile ilgili tüm detayların aydınlatılması için çalışılıyor. Kalbimiz hayatını ve yakınlarını kaybedenler ile birlikte" dedi. İngiltere Başbakanı ayrıca sabah saatlerinde bir acil durum toplantısı düzenleyeceklerini duyurdu.

SEÇİM ÇALIŞMASINI DURDURDU

Öte yandan Başbakanlık kaynakları, May'in gelecek ay ülkede yapılacak erken genel seçim için yürüttüğü seçim kampanyasını askıya aldığını ve son gelişmelerle ilgili bugün gerçekleştirilecek acil kabine toplantısına başkanlık edeceğini duyurdu.

Manchester'ın Belediye Başkanı Andy Burnham Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kalbim yakınlarını kaybedenlerle beraber, cesur acil servisimizi takdir ediyorum. Muhteşem şehrimiz için korkunç bir geceydi" dedi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Londra'daki ABD Büyükelçiliği, İngiltere'de yaşayan vatandaşlarını Büyükelçilik ile bağlantıya geçmeleri yönünde uyardı.

ARENA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Konserin düzenlendiği Manchester Arena yönetimi de bir açıklama yayınladı. Açıklamada konser bitiminde yaşanan patlamanın salonun dışındaki alanda olduğu belirtildi.

İMHA EKİPLERİ

Bir diğer görgü tanığı Robert Tempkin "Herkes bağırıp çağırıyordu, kaçışıyordu. Yerde ceketler, cep telefonları vardı. Bazıları kan gördüklerini söylüyordu, bazılarıysa balon veya hoparlörün patladığını söyledi" dedi.

Manchester'da yayımlanan Evening Standart gazetesi muhabiri Scheerhout, Twitter hesabından bölgeye yakın Wysthenshawe hastanesindeki Acil Servis çalışanlarının 'çok sayıda yaralı beklediklerini' yazdı.

Guardian gazetesi muhabiri Frances Perrauding de sosyal medyada paylaştığı videoda, bomba imha ekiplerinin de bölgeye intikal ettiğini aktardı.

ŞÜPHELİ BİR PAKET PATLATILDI

Manchester'da şüpheli bir düzenek bomba imha ekipleri tarafından kontrollü olarak patlatıldı.

21 bin kişilik kapasite ile Avrupa'nın en büyük kapalı konser salonu

Avrupa'nın en büyük kapalı konser salonu olan 21 bin kişilik Manchester Arena'da olayın terör saldırısı olma ihtimalinin güçlendiği belirtilirken ikinci seviye alarm duruma geçildi. 

Konser salonunun altındaki Victoria tren istasyonunda da seferlerin askıya alındığı bildirildi.

İlgili Haberler