Marketler, sebze-meyvenin alış fiyatını da yazacak

Marketler, sebze-meyvenin alış fiyatını da yazacak
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, marketler artık sebze ve meyvelerin etiketlerine alış fiyatını da yazacak. Bu yenilikle birlikte marketlerin alış fiyatı üzerine aşırı kâr marjı koymaları engellenmek isteniyor.

Tarladan sofraya gelene kadar meyvesebzenin aşırı pahalanmasını önlemeye yönelik devreye alınan "künye" uygulaması, marketlerde kaosa yol açtı. Sabah'tan Özge Yavuz'un haberine göre Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) 3. Ortak Gelişim Kongresi öncesinde, etkinlikle ilgili bilgi verdiği toplantıda künye uygulamasını da masaya yatırdı. Market yöneticileri alış fiyatı bilgisine karşı olduklarını açıkladı. Uyum Gıda Genel Müdürü Mustafa Songör, "Sebze meyveyi yüzde 1 KDV ile alıp, yüzde 8 KDV ile satıyoruz. Aradaki farkı devlete veriyoruz. Yüzde 10 navlun maliyeti, yüzde 8 rüsum ile yüzde 10 da fireyi katarsak alış fiyatı üzerine yüzde 37 masraf yapıyoruz. Ama tüketici etikette aradaki bu farkı göremeyecek. Ve bizim çok kâr ettiğimizi düşünecek" dedi.

BELİRSİZ KONULAR VAR

Uygulamanın tüketici güven endeksini düşüreceğini söyleyen Songör, künye yazılım çalışmasının 3 haftada ancak tamamlanacağını kaydetti. GPD Başkanı Nihat Özdemir de, alış fiyatının ne şekilde yazılacağını bilmediğini söyledi. Alım fiyatına aradaki maliyetin yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda net bilgileri olmadığını kaydeden Özdemir, "Bu konuları 11 Ekim'deki konferansımızda ele alacağız" diye konuştu.