Mattis: "IŞİD gitti diye Suriye'den çekilmeyiz"

Mattis: "IŞİD gitti diye Suriye'den çekilmeyiz"
Brüksel'deki NATO toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, IŞİD'i yenildi diye ABD güçlerinin hemen Suriye'den çekilmeyeceğini söyledi.

'IŞİD gitti, o zaman hadi biz de çekilelim' diye düşünecek değiliz' çıkışını yapan Mattis, şöyle devam etti:

''Yapmanız gereken yerel yönetim meclislerini desteklemek, yerel güvenliği destekleyeceksiniz ki siz çekildiğinizde onlar (IŞİD) hemen geri dönmesin.''
IŞİD'e karşı operasyonların devam edeceğini ve tekrar güçlenmesinin engelleneceğini dile getiren Mattis, "Tüm dünyada IŞİD'i yok etmek için kararlı çabalarımızı sürdüreceğiz'' dedi.

ESAD'LA DEĞİL IŞİD'LE SAVAŞMAK İÇİN

Mattis, 'ABD'nin Esad rejimiyle savaşma ihtimalinin bulunup bulunmadığı' sorusunu da "Biz IŞİD'le savaşmak için Suriye'deyiz. Bunu birçok kez açık bir şekilde dile getirdik' diye yanıtladı.
ABD Başkanı Donald Trump, nisanda Suriye'den hızla çekileceğini söylediğinden beri kendi icraatlarının da etkili olduğu gelişmeler sonucunda kısa vadede çekilmeme noktasına geldi. Trump, son açıklamalarında, 'güçlü ve kalıcı iz bırakana dek ABD güçlerinin Suriye'de kalacağından' söz etti.

'GÜNEYDE IŞİD, DOĞUDA RUSYA…'
Pentagon şefi, NATO'nun üye ülkelere yönelik tehditlere karşı caydırıcılığını güçlendirdiğinden de söz edip "Ortak güvenliğimize yönelik tehditler azalmadı. Güneyde IŞİD, doğuda ise artan Rus agresifliği ve hibrit tehditler varlığını sürdürüyor'' diye konuştu.

ABD SAVUNMA BAKANI'NDAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

ABD'li askerler YPG'yle birlikte sınır nöbetinde

Pazartesi günü ABD-Türkiye Dışişleri Bakanlarının YPG'nin Menbiç'ten çekilmesine ilişkin yol haritasını onaylamasına da atıf yapılan açıklamada şöyle denildi:

Mattis, Türkiye'nin güvenlik endişelerine karşılık verecek şekilde Menbiç'te sürdürülebilir uzun vadeli düzenleme geliştirmek için Suriye'de yürütülen iki taraflı çabaları övdü.