'Mavi Marmara' tazminatı İsrail basınında

'Mavi Marmara' tazminatı İsrail basınında
İsrail’in Türkiye ile ilişkileri normalleşme anlaşması kapsamında Mavi Marmara filosuna saldırının kurbanları için 20 milyon dolarlık tazminatı Türkiye’ye aktardığı bilgileri, İsrail medyasında da dikkat çekti.

Yedioth Ahronoth gazetesi, tazminatın transfer edilmesini ve geçen hafta ölen   İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres için Cuma günü düzenlenen cenaze törenine Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun katılmasını ikili diplomatik ilişkilerde “buzların eridiğinin iki işareti” olarak değerlendirdi.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth,  20 milyon dolarlık tazminatın Türkiye’ye aktarıldığı bilgisini okuyucularını paylaştığı haberinde “İki ülke arasındaki anlaşma, geçen Haziran ayında İtalya’da imzalandı. İsrail ordusunun eylemi nedeniyle özür dilemeyeceğini yemin ektikten sonra (Başbakan) Netanyahu, bunu yapmayı kabul etti ve 2013 yılında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘özrünü iletti’” diye yazdı.

“MUTABAKAT GÜVENLİK VE İSTİHBARAT İŞBİRLİĞİNİ DE İÇERİYOR”

Özrün ve tazminatın karşılığında Türkiye ve İsrail’in tam diplomatik ilişkileri yeniden başlatacağına işaret eden gazete, mutabakatın,  karşılıklı büyükelçilerin atanmasının yanı sıra “uluslararası arenada birbirinin çıkarlarına karşı eylemde bulunmama ile güvenlik ve istihbarat alanlarında işbirliğini de içerdiğini” vurguladı.  Gazete şöyle devam etti:

“İki ülke arasındaki  diplomatik ilişkilerde buzların eridiğinin diğer bir işareti ise, kısa bir süre önce ölen eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres için düzenlenen ve Türkiye Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun katıldığı cenaze töreninde görüldü.”

Haberde Feridun Sinirlioğlu’nun iki ülke arasındaki “uzlaşı müzakerelerinde kilit bir rol oynadığının” altı çizildi.