MEB ‘çıtayı’ yükseltti

MEB ‘çıtayı’ yükseltti
Yeni Stratejik Plan taslağında, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 15’e düşürülmesi hedeflenirken, öğrencilerin en az bir yabancı dili iyi derecede öğrenmesine yönelik düzenleme yapılacak

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm eğitim kademelerinde ilişkin 2015-2019 yılları arasında yapılacak çalışmalarını içeren “Stratejik Plan” taslağı Kalkınma Bakanlığına gönderdi. Anketler, Sivil Toplum Kuruluşları, üniversite ve eğitim fakültelerinden görüş alınarak “Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi” vizyonuyla hazırlanan plan, eğitim ve öğretime erişim, eğitim ve öğretimde kalite ile kurumsal kapasitenin geliştirilmesi eksenlerinde kurgulandı. Stratejik Planda, yer alan hedeflerden bazıları şöyle:

* Uygulamada olan veya uygulanacak öğretim programlarının ve kullanılan ders kitaplarının etki analizleri yapılacak bu analizler ışığında güncelleme çalışmaları yapılacak.

* Öğrencilerin, farklı kültürleri tanıyarak birlikte yaşama bilincini edinmeleri için ulusal ve uluslararası hareketliliği teşvik edilecek.

* Öğrenci ve öğretmenlerin uluslararası hareketliliğini destekleyen proje, protokol ve burslardan yararlanan birey sayısı artırılacak.

* FATİH Projesi kapsamında eğitim ve öğretim sisteminin teknolojiyle entegrasyonunu ve Kitaplar ve elektronik ders içeriklerinin de eğitim kurumlarında daha etkin kullanılması sağlanacak.

* Açık öğretim okullarındaki eğitim ve öğretimin kalitesi artırılacak.

*  Mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması için sektörle etkin bir işbirliğine gidilerek hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin sektörle ilgili güncel bilgi ve becerileri kazanmaları sağlanacak.

* Eğitimden erken ayrılma oranı yüzde 50’ye düşürülecek.

*  Öğrencilerin en az bir yabancı dili iyi derecede öğrenmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.

* Ayrıca öğrenci hareketliliğine destek olacağı düşünülen uluslararası tanınırlığı olan diploma ve sertifikasyon sistemi geliştirilecek.

* Eğitim ve öğretimden ayrılma oranını ve 10 gün ve üzeri devamsızlık yapan öğrenci oranı yüzde 50’ye düşürülecek.

* Özel eğitiminin okul öncesindeki payı yüzde 9,16’dan yüzde 23’e, ilkokuldaki payı yüzde 3,31’den yüzde 6’ya, ortaokuldaki payı yüzde 3,51’den yüzde 7’ye çıkarılacak.

* Özel yetenekli öğrencilerle ilgili öğretim süreçleri konusunda aile, öğretmen, yönetici ve maarif müfettişlerine eğitimler verilecek.

* Organize sanayi bölgelerinde bulunan özel mesleki ve teknik okul sayısının 20’den 120’ye çıkarılacak.

* Türkiye genelinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısını ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde 15’e düşürülecek. MEB’in yayımladığı 2014-2015 eğitim öğretim yılına ilişkin istatistiklere göre, ilkokul kademesinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 18, ortaokullarda 17 ve liselerde 14 olarak gerçekleşmişti.