Demir İpek Yolu bu yıl açılıyor

Demir İpek Yolu bu yıl açılıyor
Demir İpek Yolu olarak da adlandırılan Bakü- Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın bu yılın ilk yarısında açılması planlanıyor

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis- Erzurum Projeleri’nden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan için olduğu kadar bölge için de büyük önem taşıyor. Projenin hayata geçirilmesi ve bu projeleri destekleyen diğer demiryolu projelerinin inşasıyla; Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Demiryolu hattı Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinden Gürcistan’ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars’a ulaşacak. Boğaz TüpGeçişini  sağlayan Marmaray projesi ile de entegre çalışacak hatla orta vadede yıllık 3 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Demiryolu hattının tamamlanmasıyla birlikte Kars, Doğu’nun önemli ticaret merkezlerinden biri olacak ve binlerce insan demiryolu hattında istihdam edilecek.

Bakanlar toplanacak

Bu arada, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Dışişleri Bakanları üçlü toplantısı 23 Ocak’ta Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirilecek. Daha önce 23 Aralık 2015’te planan 3 toplantı ertelenmişti. Görüşmede söz konusu üç ülke arasında; enerji, nakliyat ve bölgesel konular masaya yatırılacak.