CHP’nin teklifi tutuklu vekillere umut oldu

CHP’nin teklifi tutuklu vekillere umut oldu
CHP’nin teklifi tutuklu vekillere umut oldu

CEZAEVİNDEKİ vekillerin tahliyesini için dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile bir araya gelen muhalefet partileri grup başkanvekillerinin, önceki gün anlaştığı ortaya çıktı. MHP’nin, “Teröristlere Meclis yolu açılmasın” ısrarı üzerine, BDP 14. maddede değişiklik talebini çekti, CHP teklifinde mutabakat sağlandı.

 

MHP, PKK’nın önünü kesti, çözümü CHP buldu

Muhalefet partileri tutuklu vekilleri Meclis’e döndürmek için anlaştı. MHP teröristlerin TBMM’ye girmesini engellerken, CHP’nin formülü benimsendi.

Haber : Ceyhun Bozkurt

Tutuklu milletvekillerinin tahliyelerini sağlamak için CHP, MHP ve BDP anlaştı. Ancak mutabakatın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında dün değil, Çarşamba günkü gizli ön toplantıda sağlandığı ortaya çıktı. MHP’nin “teröristlerin önünü açacak formüle onay vermeyiz” ısrarı, CHP’nin teklifini değiştirmesine neden oldu. CHP, daha önce verdiği milletvekillerinin tutuklamasına yasak getirilmesiyle ilgili ek maddeyi CMK’nın 100’üncü maddesine eklemeyi önerdi. Murat Karayılan gibi teröristlerin milletvekili seçilmesinin önünü tıkayan değişiklik önerisi MHP’den destek buldu. CHP ve MHP’nin mutabakatı üzerine BDP de “Anayasa’nın 14’üncü maddesinde değişiklik” içeren teklifini geri çekti.


MHP itiraz etti
Cemil Çiçek başkanlığında yapılan toplantıdan bir gün önce, muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan, Mehmet Şandır ve Hasip Kaplan gizlice bir araya geldi. Toplantıda tutuklu milletvekillerini Meclis’e döndürmek için partilerin teklifleri masaya yatırıldı. Gizli toplantıda MHP’li Mehmet Şandır, tutuklu milletvekillerinin durumunu fırsat bilip terör örgütü elemanlarının da milletvekili seçilmesini öngören öneriye destek vermeyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine CHP, önerisinde değişiklik yaptı. Tarhan, Şandır’ın bu çıkışı üzerine “CMK’nın 102’inci maddesinde değişiklik öneren teklifimizi geri çekiyoruz. Teklifimizi, tutukluluk istisnalarını düzenleyen CMK’nın 100’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasında değişiklik öngörülecek şekilde revize ediyoruz” dedi. Şandır, CHP’nin bu teklifini kabul etti. BDP’li Hasip Kaplan da, öneriye destek vererek partisinin “Anayasa’nın 14’üncü maddesinde değişiklik yapılarak tutuklu milletvekilleri serbest kalsın” önerisini geri çektiklerini ifade etti.


Çiçek başbaşa bıraktı
Gizli toplantıda varılan ilk mutabakat, bir gün sonra Cemil Çiçek’in makamında tam mutabakata dönüştü. Buna göre, Çiçek, Grup Başkanvekillerini, teklife son şeklinin verilmesi için baş başa bıraktı. 3 parti arasında mutabakata varılan formül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından AKP Grup Başkanvekillerine gönderilecek. AKP, formülü inceledikten sonra ya kendi önerisini açıklayacak ya da formülü kabul ettiğini bildirecek. Meclis kulislerinde formülün Cemil Çiçek tarafından da benimsendiği, AKP’nin formülü reddetmesi durumunda TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de zor durumda kalacağı konuşuluyor.