MEB’deki FETÖ temizliğinde sona gelindi

MEB’deki FETÖ temizliğinde sona gelindi
Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki (MEB) FETÖ temizliğinde sone gelindi. Binlerce personeli açığa alan Bakanlık, temizlikte sona geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki (MEB) FETÖ temizliğinde sone gelindi. Binlerce personeli açığa alan Bakanlık, temizlikte sona geldi. Darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında kamuda 80 bine yakın memur açığa alındı. Açığa alınan kamu personellerinin yarısı MEB’de görevliydi. Eğitim kurumlarında görevli öğretmen, müdür, yönetici, hizmetli ve MEB personeli arasından açığa alınanların sayısı 43 bini aştı.

DETAYLI SORUŞTURMALAR BAŞLADI

MEB açığa aldığı personelleri komisyonlar aracılığıyla detaylı soruşturmadan geçirmeye başladı. Gerekli görülmesi halinde personellerden savunma isteniyor. Bu çalışmaların ardından ihraç edilecek memur sayısı da netleşiyor.

AÇIĞA ALINANLARIN 15 BİNİ GÖREVİNE GERİ DÖNECEK

Söz konusu personelin Bank Asya’da aktif hesabının bulunması, Aktif-Eğitim-Sen üyesi olması, FETÖ üyelerinin haberleşmede kullandığı Bylock, Tango, Telegram ve Eagle hesabının bulunması açığa alma konusunda yeterli oluyordu. Kesin delil taramasıyla bu gerekçelerin yeterli kabul edilmeyeceği öğrenildi. Buna göre açığa alınan 43 bini aşkın personelden 28 bini ihraç edilecek, 15 bini ise görevine geri dönecek. Görevine geri dönenlerin soruşturmasını Yüksek Disiplin Kurulu’nun yürüteceği de öğrenildi.

KISITLAMALAR OLACAK

İhraç edilecek 28 bin personel KHK ile duyurulacak. Görevine dönen personeller için de bazı kısıtlamalar olacak. FETÖ ile geçmişte bağlantısı bulunan ancak 17-25 Aralık’tan sonra ilişkisini sonlandırdığı tespit edilen personele maaş kesme ve kıdem ilerleme cezası verilecek. Bu kişilerin müdür ya da yönetici olması engellenecek.

MEB, FETÖ’den alınan özel okullarda görevli öğretmenler için de çalışmalarına devam ediyor. Yaklaşık 27 bin 800 öğretmenin çalışma izinleri iptal edilmişti. Bu öğretmenlerin arasında FETÖ ile bağlantısı olmayan, okullarda sadece atanamadığı için çalışan ve okullar kayyuma devredildikten sonra göreve devam edenlerin çalışma izni tekrar verilecek. Kamuya atanabilecek ve özel okullarda çalışabilecekler.