MEB’in övdüğü sistem çöktü. İş garantisi verilen öğrenciler okulsuz kaldı

MEB’in övdüğü sistem çöktü. İş garantisi verilen öğrenciler okulsuz kaldı
Milli Eğitim Bakanlığı’nın övündüğü sistem çöktü. ‘Haftanın bir günü okula gelerek, lise diploması alabilirsiniz’ denilen programda öğrencilere maaşları İşsizlik fonundan verilecekti. Ancak 2 ay içinde kendi çabasıyla iş bulamayan on binlerce öğrencinin kaydını sistem otomatik siliyor. On binlerce genç okullarından oldu.

Milli Eğitim Bakanlığının ‘iş garantisi’ verilen mesleki eğitim merkezine geçen öğrencilere ‘devlet işe yerleştirecek’ diye yüz binlerce lise öğrencisi Aralık ayında Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri (MTAL) bünyesinde açılan Mesleki Eğitim Merkezi Programı’na (MESEM) kayıt yaptırdı. Öğrenciler, maaşlı çalışıp, lise diploması alma umuduyla MESEM’e talep çok olunca kayıtları 4 Şubat’a kadar uzatıldı. Bakanlık, önceki gün MESEM’de kayıtlı öğrenci sayısının 3 ayda yüzde 158 artışla, 159 binden 410 bine çıkardıklarını gururla açıkladı.

2 AY İÇİNDE İŞ BULAMAYANLARIN KAYITLARI SİLİNİYOR
Öğrencilere, ‘Haftanın bir günü okula gelerek, lise diploması alabilirsiniz’ denilen programa kayıt yaptıran 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30’u (1275 TL) ve 12. sınıf öğrencilerine yüzde 50’si (2125 TL) maaş olarak İşsizlik Fonu’ndan ödenecek. Oysa, 2 ay içinde öğrenci eğer bir iş bulamaz veya bulduğu işten atılıp, yeni bir iş bulamazsa örgün öğretimden ilişiği kesilip, açık liseye gönderilecekti. Bakanlık şimdi 410 bin olan öğrenci sayısını yıl sonuna kadar 1 milyona çıkarmayı hedefliyor. Ama, 2 ay içinde kendi çabasıyla iş bulamayan on binlerce öğrencinin kaydını sistem otomatik siliyor.

10 BİNLERCE ÖĞRENCİ OKULDAN ATILACAK
Okul müdürleri, öğrenci sayısının artması için MEB’in kendilerine baskı yaptığını söylüyor. Öğrenci sayısı azalmasın diye 2 ayda iş bulamayanlar sistemde gizleniyor. Müdürler, 10 binlerce öğrenciyi sistemin otomatik olarak okuldan atacağını söyledi. Öğrenci iş bulsa da maaşı İşsizlik Fonu’ndan ödeniyor. İşverenler, çalışan öğrencilere ücret ödemiyor. Öğrenciye yaz tatili, ara tatil, yarıyıl tatili yok. İşçiler gibi yılda 1 ay izinleri var.

EN ÇOK ÖĞRENCİ ALAN 5 İL ŞÖYLE;
İstanbul 309 bin 510

Gaziantep: 17 bin 413

Adana: 17 bin 339

Mersin: 16 bin 317

Hatay: 16 bin 154

İlgili Haberler