Meclis İç Tüzüğü için komisyon kurulacak

Meclis İç Tüzüğü için komisyon kurulacak
Yasa önerilerinin TBMM’den daha hızlı geçmesi için formül arayan AKP, Meclis İç Tüzüğü’nde yapılacak uyum çalışması için komisyon kurdu.

AKP’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan son MYK’sinde, TBMM İç Tüzüğü’nde yapılması gereken uyum değişiklikleri de görüşüldü. İçtüzüğün yeni sisteme uyumunun sağlanması için bir komisyon kurularak çalışma yapması kararlaştırıldı.

AKP’nin komisyonu, bir içtüzük değişikliği önerisi hazırlayarak MHP’ye sunacak. MHP ile uzlaşmaya varılması durumunda içtüzük değişikliği önerisinin yeni yasama yılında Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. Öneri TBMM Başkanlığı’na sunulmadan önce diğer siyasi partilerle uzlaşma aranıp aranmayacağı ise henüz netlik kazanmadı. Ancak daha önceki içtüzük çalışmaları sırasında muhalefetin uzlaşmaz bir tutum sergilediğini savunan AKP’nin, MHP dışındaki partilerle bir uzlaşma arayışına girmesi beklenmiyor.

AKP’NİN ‘HIZ’ MERAKI

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, AKP, içtüzük değişikliği çalışmaları sırasında, yine yasa önerilerinin TBMM Genel Kurulu’ndan hızlı geçirilmesine odaklanacak. AKP kurmayları, yasa önerilerinin asıl tartışma ve görüşme yerinin ihtisas komisyonları olduğunu belirterek, şu görüşleri dile getiriyor: “Yasa yapmanın asıl mutfağı komisyonlar. Bu nedenle çıkarılacak yasaların komisyonlarda en ince ayrıntısına kadar görüşülüp müzakere edilmesi gerekir. Mevcut sisteme baktığınız zaman komisyonlarda da aynı isimler, genel kurulda da aynı isimler konuşuyor. Oysa genel kurulda komisyondaki gibi uzun görüşmelere gerek yok. Bu nedenle genel kurul aşaması daha kısa tutulmalı.” AKP’nin, komisyon çalışmalarına ağırlık verip yasa önerilerinin genel kuruldan hızla ve kısa sürede geçirilmesi için düzenleme getirmesi bekleniyor.

AKP içinde muhalefetin de sıkça eleştirdiği yasa değişikliklerinin ‘torba öneri’ biçiminde getirilmesinin doğru olmadığı, bu yöntemden vazgeçilmesi gerektiği değerlendirmesi yapılıyor. Seçimlerin ardından getirilen ilk iki yasal düzenlemenin zaman darlığı ve aciliyet nedeniyle torba biçiminde olduğunu kaydeden AKP kurmayları, “Torba öneri yönteminin artık bırakılması lazım. Her düzenlemenin kendi yasası içinde yapılmasına yönelik olarak içtüzüğe net bir ifade konabilir” diyor.

AKP’nin Meclis’te salt çoğunluğu yakalayamaması nedeniyle TBMM Başkan Vekilliği sayısı 2’den 1’e düşmüştü. İçtüzükte, 4 başkan vekilinden 2’sinin salt çoğunluğa sahip partiye verileceği, diğer 2 başkan vekilliğinin de milletvekili sayısına göre diğer partiler arasında paylaştırılacağı hükmü yer alıyor. AKP’nin başkan vekilliği sayısını 4’ten 5’e çıkarak ya da sayıyı aynı tutup Meclis’te 1. olan partiye 2 başkan vekilliği verilmesine ilişkin bir düzenleme getirebileceği kaydediliyor.