Meclis’te “bağımsız bakan” krizi yaşandı

Meclis’te “bağımsız bakan” krizi yaşandı
Muhalefetin, seçim hükümeti üyelerinin bağımsız olmadığı itirazı üzerine oylama yapılırken tartışma çıktı. Oturuma sık sık ara verildi

Meclis’te yemin krizi

CHP karşı çıktı
Suriye ve Irak tezkereleri için olağanüstü toplanan TBMM’de ilk olarak geçici seçim hükümeti üyelerinin yemin etmesi gündeme alındı. CHP’nin açtığı usul tartışmasının ardından Genel Kurul’da oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili Koray Aydın, bakanların yemin edeceğini söyledi.

AKP itiraz etti
Ancak CHP, bakanların bağımsız olmadığını ve yemin edemeyeceklerini savundu. El kaldırarak yapılan oylamada CHP, MHP ve HDP’li millevtvekilleri, bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı, AKP buna  itiraz etti. Aydın, yaşanan tartışmaların ardından oturuma ara vermek zorunda kaldı.

Yemin tamamlandı
Yeni oturumda Koray Aydın, bu kez elektronik oya başvurdu. Ancak pusulalar da eklenince 550 üyeli Meclis’te 556 oy çıktı. İtiraz sesleri yükselince, oylama, yeniden el kaldırma suretiyle yapıldı ve bağımsız bakanların yemin etme kararı çıktı. Aydın, bakanları yemin etmeleri için kürsüye davet etti. 

 

Meclis’te “bağımsız bakan” krizi yaşandı

Bağımsız bakanların ‘bağımsız’ olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP,  MHP ve HDP aynı oyu kullandı ve ‘hayır’ dedi. Ancak  yemin kararı çıktı.

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin “8 bakanın taraflı olduğu, bağımsız kişilerden bakan atanması için yemin etme işlemin durdurulması” istemiyle açtığı usul tartışması görüşüldü. TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplanan Genel Kurul’da, Cumhurbaşkanlığı’nın, seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması; seçimlerin yenilenmesi kararı ile Geçici Bakanlar Kurulu’nun kurulmasına ilişkin tezkereleri okundu. Bağımsız Bakanların yemin etmesinden önce, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “kabinedeki 8 bakanın bağımsız olmadığını, bu makamlara bağımsız bakanların atanmasına kadar yemin etme işleminin ertelenmesi” istemiyle usul tartışması açılmasını istedi. Açılan usul tartışmasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 45 günlük hükümeti kurma süresinin tamamlanmadığını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da görev verilmesi gerektiğini söyledi. Kabinedeki 11 makam için bağımsız bakan görevlendirme zorunluluğu olduğunu belirten Özel, “11 değerli bakan adayından üçüne itirazımız yok. Ancak sayın Vecdi Gönül, Ayşen Gürcan, Ali Rıza Alaboyun, Kudbettin Arzu, Ahmet Erdem, Cenap Aşcı, Yalçın Topçu ve Selami Altınok’un AKP’li olduklarına; hatta bir gün öncesine kadar bu partide siyaset yapmış olmalarına rağmen, o gece istifa dilekçesi vermek suretiyle hülle yoluyla bağımsız duruma gelmişlerdir. Bir gece önce dilekçeyle bağımsızlık şartının yerine getirildiğini iddia etmek, bu Meclis’in iradesiyle ve aklıyla alay etmek demektir. Bağımsızlığı şüpheli bakanların yerine gerçekten bağımsız kişilerden atama yapılması için bu işlemin durdurulması gerekir” görüşünü savundu. Özel, “Gerçekten bağımsızlarsa buraya gelip AKP’li olmadıklarına dair yemin etsinler” diye konuştu.

Tartışma yaşandı

AKP Grup Başkanvekili Doğan Kubat, Cumhurbaşkanına karşı herkesin dikkatli dil kullanması gerektiğini söyledi. “Bir kişinin siyasi partiyle bağı koptuktan sonra atanmasına mani yoktur” diyen Kubat, Nihat Erim’in 1971’de CHP’den istifa ettiğini ve bir gün sonra bağımsız Başbakan olarak atandığını anımsattı. Kubat, “Bunun bir mahsuru var mı, asla. O zaman CHP grubu bunu memnuniyetle karşılamış. Partiye üye olmak katolik nikahı kıymak değildir. İstediği zaman ayrılabilir” dedi. CHP’li Özel yeniden söz alarak, “Orada yapılan uygulama, kınadığımız bir darbe dönemi uygulamasıdır. CHP sizin gibi darbecilerin açtığı yoldan yürümez. Hababam sınıfında Türkler, Kürtler, Lazlar, Çerkezler, ülkücüler, solcular var, bir tek siz yoktunuz. Çünkü bu film 1980 öncesi çekildi, 1980 darbesinin ürünleri o filmde olamaz” dedi. AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise “Geçmişe baksaydınız kimin darbelerle geldiğini görürdünüz. ‘Ben saraya gitmeyeceğim’ diyenlerle bir hükümetin kurulamayacağı ortaya çıktığına göre tabii ki Cumhurbaşkanı görev vermez” ifadelerini kullandı.

Bağımlı üyeler

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Geçici Bakanlar Kurulu’nun, 7 Haziran iradesinin boşa çıkarılmasının ürünü olduğunu savundu. Kemal Kılıçdaroğlu’na da hükümeti kurma görevinin verilmesi gerektiğini belirten Baluken, kabinede yer alan bağımsız bakanların AKP’nin “taraflı ve bağımlı üyeleri” olduğunu öne sürdü. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Geçici Bakanlar Kurulu’nun oluşumunda MHP’nin iradesinin olmadığını belirterek, “MHP’nin siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP’nin siyasi iradesi bulunmaktadır” dedi. Tartışmaların ardından Başkanvekili Aydın, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi ancak CHP’li Özel, başkanlığın tutumunun oya sunulmasını istedi. Aydın, bu istemi yerine getirerek tutumunu oya sundu. Oylamada, başkanlık tutumunun lehine AKP’li milletvekilleri oy kullanırken, CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve ’hayır’dedi. Bu durumu, muhalefet milletvekilleri alkışlayarak karşıladı. Bunun üzerine, TBMM Başkanvekili Aydın, oylama sonucuyla ilgili katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade ederek, birleşime ara verdi. 

556 oy çıktı

Verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oymayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AKP’li miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi. Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis’te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi. Verilen aranın ardından TBMM’de tekrar açık oylama yapıldı. Milletvekilleri el kaldırarak oylamaya katıldı. Bu sırada ilginç anlar yaşandı. Koray Aydın “Ayaktaki arkadaşlar sık durmayın. Boşluklara doğru ilerleyin. Ayakta durmayın oturun” şeklinde milletvekillerini uyardı. Oylamaların ardından bağımsız bakanların yemin etmesi kararı çıktı.  Ancak Selami Altınok’un yemin etmesi sırasında protestolar yaşandı. Bunun ardından Koray Aydın bir kez daha oturuma ara verdi. Aranın ardından yemin töreni tamamlandı.