Meclis’te tansiyonu yüksek tartışmalar

Meclis’te tansiyonu yüksek tartışmalar
Hükümet programını görüşmek için toplanan Genel Kurul’a Tahir Elçi’nin öldürülmesi, Rusya ile gelinen süreç ve Suriye konuları damgasını vurdu

Meclis Genel Kurulu, 64. Hükümet’in Programını görüşmek üzere dün toplandı. Ancak Kurul’da, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ve Rus uçağının düşürülmesi konuları tartışıldı. Tahir Elçi’nin öldürülmesi konusunda tüm partiler üzüntülerini dile getirirken muhalefet ile AKP arasında sık sık tansiyonun yükseldiği konuşmalar yaşandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Tahir Elçi’ye yapılan saldırının ülkemiz üzerinde oynanan derin oyun ve tuzakların bulunduğu bir dönem içerisinde yapıldığını dikkate alarak, ülkemizin birlik ve bütünlüğünü koruyacak ve bunun arkasındaki amaçları ve emelleri ortaya çıkaracak şekilde açıklığa kavuşturulması bizim de talebimizdir” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Elçi’nin bir kısım medya ve internet üzerindeki sosyal iletişim ağlarında nasıl hedef gösterildiğini ve kendisi hakkında nasıl aleyhte yayınlar yapılmak suretiyle kendisinin açıktan hedef haline getirildiğini hepimiz izledik” diye konuştu.

Usul tartışması açtı

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman, tutumu hakkında usul tartışması açtı, lehte ve aleyhte olmak üzere 2’şer milletvekiline söz verdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir konuşmasında bahsettiği  “beyaz torosların” gelmeye başladığını söyledi. Ağbaba, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklandığını anımsatarak, “Bu tutuklamayla birlikte fotoğraf tamamlanıyor aslında. Hatırlayınız, Suruç katliamı yaşandı. Suruç’un o caddesine farklı renkte tişört giyen bir genç gelse, Suruç’ta bunu görmemek mümkün değil ama devlet tarafından ismi bilinen canlı bomba Suruç’a gidiyor, bombanın pimini çekiyor, patlatıyor. Hükümet ise gizlilik kararı veriyor” dedi. CHP’nin “terör komisyonu kurulsun” talebinin kabul edilmediğini vurgulayan Ağbaba, şunları kaydetti: “Biz Adıyaman’a, Suruç’a gittik, rapor hazırladık ve açıkladık: ’Bu cinayetler AKP’nin koruduğu IŞİD katilleri tarafından işlenmiştir.’22 tane canlı bomba olabileceğini söyledik ama tedbir almadınız. Hem Suruç’taki hem Ankara’daki hem de Elçi’nin öldürülmesindeki eylemin ortak özelliği var.” AKP’li Bostancı da Ağbaba’nın, “AKP, IŞİD’i koruyor” dediğini anımsatarak, “Bu açıklamalar esasen IŞİD’in sadece içerideki iktidar ilişkilerinde değil, dışarıdaki uluslararası ilişkilerde de ne kadar işe yarar bir örgüt olduğunu gösteriyor” dedi. Tekrar söz alan Özgür Özel, Ankara’da Dündar ve Gül’ün tutuklanmasını protesto eylemi düzenlendiğini anımsatarak, “TBMM Başkanı, İçişleri Bakanı ve validen Yüksel Caddesi’ndeki basın açıklaması sırasında, polisin gözüne sıktığı solüsyondan dolayı hastaneye kaldırılan Levent Gök ile ilgili üzüntülerini dile getirmesini beklerdik ama bu yapılmadı” diye konuştu.