Medvedev: İdlib’deki kimyasal saldırı, ABD'nin planlı bir provokasyondu!

Medvedev:  İdlib’deki kimyasal saldırı, ABD'nin planlı bir provokasyondu!
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Suriye’nin İdlib kentindeki kimyasal saldırının, ABD’nin çıkarına hizmet eden planlı bir provokasyon olduğunu iddia etti.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da konuşan Medvedev, "ABD'nin (Şayrat hava üssü) saldırısı da dahil olmak üzere, Suriye'de son dönemde yaşanan gelişmelerin hiçbiri, çözüme katkı sunmuyor. İdlib'de ne yaşandı? Bunun, ABD yönetimine fayda sağlayan büyük ve çok iyi planlanmış bir provokasyon olduğu son derece açık. O bölgede ne bulunduğu, kimyasal silah deposu mu bulunduğu yoksa her şeyin uydurma mı olduğu yetkili bir komisyon tarafından açığa kavuşturulmalı. Bizim görevimiz de, bu komisyonun soruşturmayı yürütmesini sağlamaktır" dedi.

‘ABD, TERÖRLE DEĞİL SURİYE HÜKÜMETİYLE MÜCADELE EDİYOR'

ABD'nin Şayrat üssüne düzenlediği saldırının IŞİD militanlarının elini güçlendirdiğine dikkat çeken Medvedev, Washington'un terörle değil, Suriye hükümetiyle mücadele ettiğinin altını çizdi.

'SALDIRIDAN KAZANÇLI ÇIKAN IŞİD OLDU'

Şayrat üssü saldırısının BM kararı olmadan ve uluslararası hukuk ihlal edilerek düzenlendiğine değinen Rusya Başbakanı, şu ifadeleri kullandı: "Bundan sonra neler olacağını bilmiyoruz. Ancak bu saldırganlık eyleminden kimin kazançlı çıktığını çok iyi biliyorum. Kim mi kazançlı çıktı? IŞİD. Zira bu kararlarla IŞİD militanlarının ‘ellerindeki bağlar çözüldü'."'

'ABD YÖNETİMİNİN İLK İCRAATI SURİYE ORDUSUNU VURMAK OLDU'

Medvedev, "ABD yönetiminin Suriye'deki ilk icraatı, Suriye ordusunu vurmak oldu. Yani terörle değil, Suriye hükümetiyle mücadele ediyorlar. ABD'liler beğensin veya beğenmesin, Şam'da meşru bir siyasi iktidar var. Bu nedenle yapılan her şeyi değerlendireceğiz" diye ekledi.

‘ŞİDDET DAHA DA ARTARSA, SURİYE DEVLETİ YIKILABİLİR'

Öte yandan Medvedev, Suriye'deki şiddet olaylarının daha da artması halinde, Suriye devletinin yıkılabileceğini ve teröristlerin kısmi bir zafer elde edebileceğini ifade etti.

'BU DURUM, PLANLARIMIZA HİÇ UYMUYOR'

Rusya'nın NATO içindeki çeşitli güçleri konsolide etmeye çalışan partnerlerinin tutumlarına nüfuz edemediğini söyleyen Medvedev, "Ancak şurası açık ki, şiddetin daha da artması, sadece Suriye devletinin yıkılmasına, Suriye'nin parçalanmasına ve teröristlerin en azından kısmi bir zafer elde etmesine yol açar. Bu durum, planlarımız açısından hiç de uygun değil. Hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı'nın yönetiminde bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.