Medya Arkası (27.07.2017)

Medya Arkası (27.07.2017)
Köşe yazarlarının gündeminde FETÖ ile mücadele ve Cumhuriyet gazetesi davası vardı. İşte günün öne çıkan yazıları:

Nurettin Canikli'yi kim yedi / Soner Yalçın / Sözcü

Tarih: 24 Mayıs 2016.

Başbakan Binali Yıldırım'ın “kurduğu” ilk kabinede Nurettin Canikli Başbakan Yardımcısı oldu. Görev alanı şuydu:

-Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),
-Bankacılık Düzenleme Deneleme Kurulu (BDDK),
-Ve, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) idi.

Sadece… 14 ay sonra…

Tarih: 19 Temmuz 2017.

Başbakan Binali Yıldırım'ın “değiştirdiği” kabinede Nurettin Canikli Başbakan Yardımcılığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na kaydırıldı.

Neden? 14 ayda ne değişti?

Bu sorunun yanıtını sadece köşe yazarı Nagehan Alçı yazdı:

– Canikli, iktisadi doktrin olarak piyasacı değil, devletçibakış açısına sahip… Devletin planlamasına dayalı kumanda ekonomisine inanır. Piyasa olgusuna güvenmez.

– Canikli'ye göre devlet ekonomik hayatta büyük yer kaplamalı ve daha etkin olmalıdır… Mesela TMSF'nin elinde şu son olaylardan sonra binlerce şirket birikti. Bu şirketlerin özelleştirilmesine şiddetle karşı çıkan hep Canikli oldu… Bürokrasi deneyimi güçlü olduğu için ve “mevzuat hazretlerini” çok iyi bildiği için de bir şekilde hükümet içindeki özelleştirme taraftarlarını “ikna” etmeyi başardı ve bugüne kadar o TMSF şirketleri devlette kaldı. (21 Temmuz 2017, HaberTürk)

FETÖ’CÜ PİDECİ.. FETÖ’CÜ PARKECİ.. / Mehmet Tezkan / Milliyet

Cumhuriyetçi arkadaşların gönderdiği paralar banka kanalıyla gitmiş ki ortaya çıkmış..

Pideciye..

Parkeciye..

Tamirciye kese kâğıdında para verselerdi MASAK bulamazdı..

O zaman da para sistem dışı kalacağı için vergilendirilemezdi..

Maliye Bakanı kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek için, vergi ağını genişletmek için bankalar üzerinde para transferini önemsiyor..

Hatta belli miktarın üzerini zorunlu kılıyor..

Mesela bir lokantaya gittiniz, hesabı kredi kartıyla öderseniz kaçar tarafın yok..

Nakit verirseniz, fiş kesmemişse, vergi dışı..

Cumhuriyet çalışanlarına yapılan eften püften iddialar.. Pideciye para verdin, parkeciye para gönderdin suçlamalarının ekonomiye de yansıması olacak..

Herkes kayıt dışı ödeme yapacak..

Niye mi?

İzah edeyim..

Evinizde tadilat yaptırdınız.. Boya badana diyelim.. Parayı da banka kanalıyla ödediniz.. Bir süre sonra boyacı FETÖ’cü çıktı.. FETÖ imamı çıktı..

Yandınız!..

FETÖ’ye para aktarmaktan küt içeridesiniz; sonra anlat derdini anlatabilirsen!..

Abartma demeyin..

Hal böyle..

Adalet Bakanı’na bir sorum var..

Misal, otomobilime dört lastik alsam, adama ücretini banka üzerinden ödemek için iyi hal kâğıdı istemek zorunda mıyım?

FETÖ ile mücadelede iki önemli gelişme / Kemal Öztürk / Yenişafak

FETÖ ile mücadeleyi ikiye ayırmaktan yanayım.

Ölümcül darbenin kanamasını durdurmak için geçen süre, yani akut dönem. Geçen bir yıl devlet ve millet olarak bu kanamayı durdurmakla uğraştık. Bir yılın sonunda çok şükür bu kanama durduruldu. Güvenlik merkezli politikalarla, bu ölümcül virüs büyük oranda devletten temizlendi.

Şimdi ikinci dönem, tedavi dönemi başlıyor. Bu dönemde güvenlik ve yargı odaklı politikalara yenilerini ekleyerek mücadele alanını genişletmek zorundayız. Başka türlü FETÖ’yü yenemeyiz.

Bu alanları 5 başlık altında sıralayabiliriz.

1. Güvenlik ve yargı alanı

2. İnanç alanı

3. Diplomasi alanı

4. Kamu diplomasisi ve iletişim alanı

5. Mağduriyetlerin giderilmesi alanı

Buna, ‘FETÖ ile mücadelenin sosyal politikası’ denebilir. Ekleme yapılacak alanlar olabilir. Burada önemli olan, global bir strateji hazırlamak ve bir politika olarak tüm devlet kurumlarının uygulamasını sağlamaktır.

Bu alan tam olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülük edeceği alandır. Üzülerek belirteyim, PKK ve IŞİD konusunda da bakanlığın bir politika belirlemesi gerektiğini yazdım. Bakan Hanım çalışmaları başlatacağız dedi ama bir netice alınamadı. Neyse konumuz bakanlık değil şimdi.
 

Sakarya’nın valileri bir coş oluyor / Yazgülü Aldoğan / Posta

Sakarya’ya, merkeze çekilen Vali Coş’dan sonra yeni atanan Valisi, İrfan Balkanlıoğlu’nun tekbir sesleri arasında makamına geliş videosu heyecan dalgası yaratmıştı. Vali Balkanlıoğlu, o görüntülerin darbe girişimi yıldönümünden dönerken çekildiğini, yanındakilerin de 15 Temmuz gazileri olduğunu açıkladı.

Epeydir ileride yazmak üzere, 15 Temmuz gecesi neler yaşandığıyla ilgili tanıklık dinliyorum. Sakarya’da ilk dikkatimi çeken, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba’nın yaptığı açıklama olmuştu. O gece darbe girişimi bittikten sonra bir grup “şerefsiz” halkın, askeri lojmanlara gelip “askerlerin karıları savaş ganimetidir, bize helaldir, onları bize verin” diye içeri girmek istediğini anlatıyordu. Kendilerini engellemek isteyen nöbetçileri de jiletle yaralaladıkları ortamda kadınlar, çocuklarını da alıp, korku içinde dama çıkıp bekliyor, bir saldırı anında atlayıp intihar etmek için!

 

Evrim geçirememiş varlıklar tiyatrosu!.. / Ümit Zileli / Korkusuz

Hadi gericiler, yobazlar evrimden bu derece korkuyor, nefret ediyor, yasaklamak için fırsat kolluyor; aydın sıfatını göğsünde bir madalya gibi taşıyan zavallılara ne demeli?!.

Bunlardan biri, ne yazık ki 17 yıl çalıştığım Cumhuriyet gazetesinde tutmuş olduğu köşede kalem sallıyor!.. Yıllar yılı AKP’nin kuyruğunda dolaşıp, iktidara güzellemeler yazıp, kullanım süresi dolduğunda bir kenara atılınca “muhalefeti” keşfeden Nuray Mert, epey süredir, yeni yönetimin marifetiyle Cumhuriyet’te yazıyor…

Aslında kendisi de bir akademisyen olan Nuray Mert, geçen gün köşesinde aynen şöyle yazdı:

-İslam’a uygun veya değil, ben de Evrim Teorisi’nin bilim yerine konmasına karşıyım!..

Liberal kanadın kanaat önderlerinden akademisyen Nuray Mert, evrimin peşine takılan “Teori” sözcüğünden hareketle ve olanca cehaletiyle şu düşünceyi okurlarına sundu:

-Adı üzerinde Evrim Teorisi, ne kadar bilimsel kesinlik kazandırılmaya çalışılırsa çalışılsın veya bilimsel olarak çürütülmeye çalışılırsa çalışılsın, nihayetinde insanın oluşumuna ilişkin bir akıl yürütme biçimi ve bu şekilde değerlendirilmesinin öğrenciyi bilimden soğutması söz konusu değil…

Gerçekten çok acıklı! Tanrı’ya şükür bu ülkenin gerçek aydınları bu arkadaşa gereken ayarı verdi!.. Odatv’de Şıvan Okçuoğlu, Mert’e verdiği evrim dersinde önce şu bilimsel gerçeği dile getirdi:

-Deney ve testler sonucunda “sürekli olarak” varsayılan sonucu veren hipotezler teori yani kuram statüsünü alırlar..

Terim, Rüştü ve diğerleri / Fatih Altaylı / Habertürk

FATİH Terim ile Rüştü Reçber arasındaki “kavga boyutundaki tartışmayı” yazmak için klavyenin başına geçtiğim sırada telefonum çaldı.

Spor camiasından bir kardeşim.

“Abi Milli Takım’a bir teknik direktör önerin var ise alayım. Birkaç dakika önce Terim’in ipi çekildi. Şimdi Terim’le görüşecekler. Bırakmasını isteyecekler, kendi bırakmazsa sözleşmesini feshedecekler” dedi.

Eğer arayan kardeşim bunu demeseydi benim yazım şöyle olacaktı:

“Ben dahil herkes, Terim’in kebapçı baskınını ağır biçimde eleştirir ve bu haliyle Türkiye Futbol Direktörlüğü görevini sürdürmesinin mümkün olmadığını söylerken, Terim sadece ‘1 kişiye’ patladı, Rüştü Reçber’e... Niyesini hiç düşündünüz mü?

Düşünmediyseniz anlatayım.

Terim, Rüştü’yü Rüştü olarak görmedi. Verdiği yanıt da Rüştü’ye değil, Federasyon’da Rüştü’ye bu yazıyı yazma cesaretini verenlere yönelik bir yanıt.

Çünkü Terim normal şartlarda böyle bir yazıyı ciddiye almaz, böylesine sert bir yanıt vermezdi.

Terim, Rüştü üzerinden Federasyon’da kendi aleyhine döndüğünü düşündüğü isimlere mesaj veriyor. Bildiklerim dediği de onlarla ilgili aslında.

Bu kişiler kimler?

Birincisi Göksel Gümüşdağ.

Terim bu yazıda Göksel Gümüşdağ’ın izi olduğunu düşünüyor olmalı.

Ama Terim güç dengelerini iyi tartamıyor.

Yeni Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın Göksel Gümüşdağ ile geçmişe dayanan yakınlıkları olduğunu hesaba katmıyor.

İşsizlik maaşı nasıl alınır? / Özlem Denizmen / Posta

KİMLER ALABİLİR?

● Kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işinizden ayrıldıysanız,

● Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödediyseniz ve son 120 gündür aralıksız çalıştıysanız başvurabilirsiniz. ●

İşten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde başvurmalısınız.

BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Size en yakın İŞKUR merkezine gidebilir veya www.iskur.gov.tr ya da e-devlet üzerinden başvurabilirsiniz.

NE KADAR SÜREYLE ALINIR?

● 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödediyseniz 180 gün.

● 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödediyseniz 240 gün.

● 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödediyseniz 300 gün boyunca işsizlik ödeneği alabilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ LİRA

Tutar, son dört aydaki brüt maaşınızın ortalamasına göre belirleniyor. Çıkan tutarın yüzde 40’ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor. İşsizlik maaşı geçerli asgari ücretin yüzde 80’inden fazla olamıyor.

- İşsizlik maaşına hak kazanmak için son 3 ay içinde mazeretsiz işe gitmemezlik yapmamış olmanız gerekir (rapor, ücretsiz izin hariç).

- Evlilik sebebiyle işten çıkmanız durumunda kıdem tazminatınızı alabilir ancak işsizlik maaşı alamazsınız.