MEDYA POLEMİK

MEDYA POLEMİK
“Vur” emrini kim verdi?

(...) burası bir Ortadoğu diktatörlüğü değil de demokrat bir ülkeyse(...) şunu da bilmek istiyoruz. “Önceki sabaha karşı vur emrini kim verdi...”

Birinci ihtimal: Türk Silahlı Kvvetleri’nin Başkomutanı olarak Cumhurbaşkanı... Anayasa’ya göre başkomutan ama savaş ilanı yetkisi yok.

İkinci ihtimal: Yürütmenin başı olarak Başbakan... Genelkurmay Başkanlığı artık fiilen Başbakanlığa bağlandı. Ancak Başbakan’ın da savaş ilan yetkisi yok. O yetki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin...

O Meclis ki...

Halk milletvekillerini seçti. Milletvekilleri yemin ettiler. Yakalarına rozetlerini taktılar. İlk maaşlarını ve yolluklarını aldılar. Meclis Başkanı seçildi. Yani bugün halkın iradesini yüzde 95’in üzerinde bir temsil gücüyle yansıtan parlamento var.

Ülke fiilen savaşın eşiğinde. Peki ülkeyi savaşın eşiğine götüren güç kimin elinde...

Savaşacaksak eğer, ülkemizi IŞİD belasına, PKK belasına karşı savunacaksak, bunun tam da bugün konuşulacağı yer orası değil mi...

Cumhurbaşkanı seçimden önce, “Büyük Millet Meclisi bekleme odasında” demişti... Seçim, Meclis’i oradan çıkardı diye düşünüyordum. Peki o Meclis, içinde bulunduğumuz böyle bir duruma el koymayacak da, 4 yıl boyunca ne yapacak Allah aşkına...

 Yoksa bu ülkede bir darbe oldu da, Meclis bekleme odasından da mı dışarı atıldı...

Ertuğrul Özkök / Hürriyet

 

*

 

“Demokrasi tramvayı”yla buraya kadar

Türkiye gibi bütün İslam Âlemi içindeki tek ve biricik demokratik ve laik bir ülke bu hale nasıl geldi?

(...)elbette bu hale bir gecede gelmedi...  13 yıllık bir süreç sonunda geldi!

(...) Birinci hata ABD’nin Radikal Siyasal İslam terörüne karşı “Ilımlı Amerikancı İslam” modeli oluşturmak istemesi ve Türkiye’yi de bu modelin bir öncüsü olarak belirlemesiyle yapıldı.

(...) İkinci hata, açıkça, “Demokrasi bir tramvaydır, istediğim durakta inerim” (...) diyen bir anlayışın, İslamı Demokratikleştirmek hayali ile, Türkiye’deki entelektüellerin bir bölümü tarafından heyecanla desteklenmesi oldu.

(...) Elbette bu eksen kaymasında, biri 1980 askeri darbesi, biri de 2010 anayasa refenrandumu olmak üzere iki 12 Eylül’ün de büyük katkısı var...

Emre Kongar / Cumhuriyet

 

*

 

İnsan bazen gerçekten hayret ediyor:

Cemaat medyasından ABD-AKP ittifakına “Kürt devleti” tepkisi

(...) Şimdiye kadar İncirlik üssünü kullanmak için Türkiye’yi sıkıştırıp duran ABD yönetimi, önceki gün sürpriz bir şekilde muradına erdi. Türkiye ’kerim’devlettir!

(...) Hükümet kurulmamış, bu kritik karar Meclis’in bilgi ve onayına sunulmamış ama ’bir kişi’nin tasvibi ile hemen uygulamaya konuluyor. Yeni sistem, meraklılarına, bu arada sandığı görmeden paçaları sıvayarak kendi kendine erken seçim startları veren siyasi akıllara hayırlı olsun.

(...) Bundan sonra Türk askeri, Kuzey Suriye’deki Kürt kantonlarının güvenliği için ABD güçleriyle birlikte devriye atacak, hattâ -eli mecbur!- sert kara çatışmalarına dahi girecektir.

(...) Ortadoğu ve Balkanlarda Osmanlı modeli bir büyük bölge devleti kurmak için yola çıkanların bugün tutunabildikleri yer, Irak, Suriye ve elbette Türkiye’deki Kürtlerin güvenliğini garanti etmek için risk üstlenen ABD politikalarına istemeye istemeye katkıda bulunmaktır...

A. Turan Alkan / Zaman

*

 

Uluslar arasından önce ulusal koalisyonu kurun

emokrasilerde koalisyonlar zaman zaman tek parti hükümetlerinden de daha elverişli ortamlar yaratırlar. (...) Türkiye bugün, çözümü geniş toplumsal mutabakat gerektiren sorunlarla karşı karşıya.

(...) AKP ile CHP’nin toplumsal tabanın geniş kesimine dayanan işbirlikleri, sorununun çözümünde iyi bir işbirliği oluşturabilmeleri, olması gerekenlerin başta gelenidir.

(...) Peki, ya demokrasinin onsuz olmazı kuvvetler ayrılığını hiç kabul etmeyen Tayyip Bey’in bu koalisyona olumlu yaklaşması mümkün mü?

(...) Olması gerekenin olabilip olamayacağı sorusunun cevabı galiba açık.

Evet, dönülmez nafile seçimin ufkundayız, vakit çok geç.

Ali Sirmen / Cumhuriyet

 

*

 

Turnusol...

Tek tek takip edilecekler. Tek tek hesaba çekilecekler. Başbakan böyle söz verdi.

Halkın gazını alma mı?

Gafletten uyanma mı?

Sonuca bakacağız...

Necati Doğru / Sözcü

 

*

 

3-043.jpg

Musa Kart Cumhuriyet