MEDYA POLEMİK

MEDYA POLEMİK
MHP'de Erdoğan kaybetti baskın seçim bile yapılabilir

Mahkeme MHP'de muhalefetin açtığı "Kongre yapılsın" davasında çok önemli bir karar verdi.

Buna göre MHP'de kongre yapılması için delegelerden toplanan imzaların gerçek olduğuna ve MHP tüzüğü gereği olağanüstü kongrenin yapılabileceğine karar verdi.

MHP'yi kongreye atanan üç kayyum hazırlayacak.

Karar MHP Genel Merkezi'nde büyük hüsran yaratırken muhalif kesimde ise bayram havasına yol açtı.

Ancak mahkemenin verdiği bu kararın bir de temyiz aşaması var.

Bu karar hızlandırılabilir elbette ama yasal süre en fazla üç ay. Yani Temyiz Mahkemesi kararını üç ay sonra da verebilir.

İşte siyaseti asıl ilgilendiren nokta bu. Çünkü MHP'nin geleceğini belirleyecek olan kongreye kadar çok şaşırtıcı gelişmelere tanık olabiliriz.

Bu köşeyi izleyenler 16 Mart tarihli yazımı da hatırlayacaklardır. O günkü yazımın başlığı şöyleydi; "Mahkeme 8 Nisan'da MHP'li muhaliflerin kongreyi toplayın çağrısını reddedecek"

Neye dayanarak bu kadar iddialı bir başlık atabilmiştim?

AKP içinden gelen bilgiler bu yöndeydi. Nitekim yazımda da anlatmıştım. Özetleyeyim; Erdoğan MHP'deki muhalif hareketi keyifle izliyor, partinin parçalanacağına inanıyor bu nedenle de el altından muhalefetin başarılı olması için çalışmalar da yaptırıyor. Ancak bir süre sonra danışmanları Erdoğan'a muhalefetin başarılı olması halinde MHP'nin cazibe alanı olabileceğini ve en büyük hasarı da AKP'nin göreceğini anlattılar. Erdoğan da bundan sonra Bahçeli'nin yerini koruması için destek vermeye başladı. Bunlardan biri de mahkemenin muhalefet aleyhine karar vermesi için gerekli girişimlerin yapılmasıydı.

Bu varsayımlar tutmadı. Mahkeme Bahçeli'yi şoke ettiği gibi sarayı da hüsrana uğrattı. Yani bir anlamda MHP davasında Erdoğan da kaybedenlerden biri oldu.

Elbette hiçbir şey bugünden garanti değil ancak eğer bir kongre yapılabilirse muhalefetin Bahçeli'yi devirmesi bana göre daha önde giden olasılıktır.

Böyle bir durumda MHP'nin arkasına bir rüzgâr alması ve özellikle AKP'ye kayan merkez sağ oyların bir bölümünü kendine çekmesi beklenmedik bir durum değildir.

O halde saray bugünden itibaren yeni hesaplar yapmaya başlayacaktır.

Parlamento aritmetiğinin daha da güçlendirilmesi için MHP'deki durum tam netleşmeden önce bir "baskın seçim" kararı bile alınabilir.

Yaz başında yapılacak bir seçime eğer MHP mevcut kadro ile girerse baraj sorunu bile yaşayabilir.

(...) Erdoğan yerini sağlamlaştırmak için, MHP muhalifleri toparlanamadan, alternatif bir merkez sağ parti kurulamadan hızla seçime gitmeyi göze alabilir...

Can Ataklı Korkusuz

 

 

*

 

Bir gecede "hain" yapan lider kültü

MHP hakkında Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 543 delege tarafından yapılan olağanüstü kurultay talebini uygun buldu. MHP yönetimi bunu Yargıtay'a götürecek...

Bu konuda bence önemli olan bir partinin mahkemeye düşmeden parti içi demokrasi mekanizmalarıyla niye kendi sorununu çözemediğidir.

(...) Temeldeki mesele ülke yönetiminde siyasi gücün, partilerde "lider"in ne ölçüde kurallara uyacağıdır.

MHP'de 543 delege olağanüstü kongre istiyor, parti yönetimi buna uymuyor, iş mahkemelik oluyor.

(...)Tunus ve Sorbon hukuk fakülteleri öğretim üyesi Ali Mezghani'nin "Tamamlanmamış Devlet, Arap Ülkelerinde Hukuk Sorunu" adlı kitabından bir alıntı yapacağım. Mezghani Fransa Kralı 14. Louis'nin "devlet benim" sözünü hatırlatarak Arap dünyasındaki lider ya da başkan kültünü şöyle anlatıyor:

"Lider hukukla sınırlandırılmamış olduğundan onun eylemi her türlü hukuki zorlamanın dışında kalır ve her türlü siyasi yaptırımdan korunmuştur. Devlet başkanı başka insanlara boyun eğdirir herhangi bir şeye boyun eğmez... Halk lidere minnettardır, sadıktır ve öyle olmalıdır." (s. 244) (Bilgi Üniversitesi Yayınları)

(...) sadakat ve itaat "kurumlara ve kurallara" değildir, kişiyedir. Ömrünüzü adadığınız partinizde lideri kızdırırsanız bir gecede hain olursunuz...

Taha Akyol Hürriyet

 

 

*

 

İktidarın baskısına karşı Muhalefet dayanışması

MHP'li komşu iki büyükşehir belediyesinde, Adana ve Mersin'de neler oluyor? İki başkan Hüseyin Sözlü ve Burhanettin Kocamaz, MHP'deki başkanlık tartışmalarına girmeden bölgelerine hizmet etmek için projeler üretiyor. İktidarın çıkardığı engeller, iki başkanı dayanışmaya itiyor. Yaptıkları açıklamalarla ülke genelinde yaşanan gerginliğin Çukurova'da olmamasına özen gösteren başkanlar, bu yaklaşımın tüm Türkiye'ye yayılmasını istiyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adanalılara yaptığı çağrıda kutuplaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini belirterek "Bu yaklaşım tüm Türkiye'ye yayılmalı. Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmayız" diyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da "Din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın herkes Mersin'in ortak paydasında birleşmeli, kardeşlik içinde yaşamalıyız" açıklamasın yapıyor.

Bu yapıcı yaklaşım, her iki ildeki yatırımlara da yansıyor. Örneğin Adana'da kısa bir süre önce temeli atılan Devlet Bahçeli Köprüsü ile Mersin'de Tulumba Köprüsü yıkılarak yerine Battı-Çıktı alt ve üstgeçidi hizmete açıldı.

Bu arada her iki ilin de ortak sorunu Çukurova Havalimanı'nda herhangi bir ilerleme olmaması... Kaynakların İstanbul ve Karadeniz'e aktarıldığı yönünde şikâyetler de dikkat çekiyor.

Yalçın Bayer Hürriyet

 

 

-

1-488.jpg

Latif Demirci Hürriyet