MEDYA POLEMİK

MEDYA POLEMİK
Kutlayacak yüzleri mi kaldı ki

…1920 yılının 23 Nisan günü önce cuma namazı kılındı, sonra Meclis açıldı.

Mebusların en yaşlısı 75 yaşındaki Sinop Mebusu Şerif Bey, geçici başkan olarak kürsüye çıktı, kısaca şöyle dedi:

"Milletimizin iç ve dış tam bir bağımsızlık içinde mukadderatını kendi eline aldığını bütün dünyaya ilan ederek Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum"

Bir yıl sonra 23 Nisan ulusal bayram ilan edildi.

23 Nisan Türkiye'nin ilk ulusal bayramıydı.

Bayram düşman işgali altındaki ülkede, top sesleri uzaktan duyulurken Meclis'te coşkuyla kutlandı.

Bugün ise milletvekillerinin bayramı bir resepsiyonla kutlaması Meclis Başkanı tarafından "Şehitler var" bahanesiyle yasaklanmış bulunuyor.

İktidar ulusal bayramlardan ulusun bağımsızlığını ve halkın egemenliğini ifade ettiği için rahatsızdır. Meclis duvarındaki "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sloganının içi boşaltılmıştır. Bağımsızlık tarihe karışmış, parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır. Çocuklara bayram armağan eden bir Cumhuriyet bugün çocuklara tecavüzü önleyemeyen bir Cumhuriyet haline gelmiş bulunuyor

Aslında bazılarının artık böyle bayramlar kutlayacak yüzü de kalmamıştır...

Melih Aşık Milliyet

 

 

*

 

Meşruiyet bayramı

…Yani gücünü ve yetkisini, haktan, hukuktan, vicdanlardan, adaletten, evrensel kurallardan almak!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki küflenmiş, dine ve geleneğe dayalı "meşruiyet" kavramının, Türkiye Cumhuriyeti'nde çağdaşlaştırılmasını simgeleyen bayramdır.

600 yıllık bir geleneği yıktığı ve geleceğe dönük devlet yönetimi için yeni bir"meşruiyet" yarattığı için de bu yeni devletin eğiteceği çocuklara armağan edilmiştir!

(…)

Türkiye bugün meşruiyetini gittikçe yitiren iktidarlar tarafından yönetiliyor...

Elbette yitirdikleri meşruiyetin simgesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı da, sahte tarih yorumları ve din istismarı yoluyla gölgelemeye çalışıyorlar.

Ama Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni, uygarlık, demokrasi ve insan hakları yolundan kimse çeviremeyecek...

Emre Kongar Cumhuriyet

 

 

*

1-517.jpg

Latif Demirci Hürriyet