Mehmet Şandır: Türkmenler ölüme terk edildi

Mehmet Şandır: Türkmenler ölüme terk edildi
Suriye Türkmenleri Onursal Başkanı Mehmet Şandır, Halep’in abluka altında olduğunu söyleyerek, Türkmenlerin resmen ölüme terk edildiğini belirtti.

Şandır, “Suriye Türkmenleri felaketi yaşıyor. Abluka altında olan Halep’te şuan yaşayan insanlar bombalar altında resmen ölümü bekliyor” dedi. Bayırbucak’ın siviller tarafından tamamen boşaltıldığını ancak yer yer çatışmaların devam ettiğini aktaran Şandır, Suriye’de Türkmenlere karşı etnik temizlik yürütüldüğünün altını çizdi. Şandır şunları kaydetti: “Suriye Türkmenleri felaketi yaşıyor. Yaşanan durumu anlatmak adına başka bir tabir bulmak mümkün değil. Bayırbucak boşaltılmıştı. Hama ve Humus büyük oranda boşaltıldı. Suriye Türkmenleri bir tek Halep’te direnmeye çalışıyor. Ancak orası da düşmek üzere. Suriye’de tam bir etnik temizlik yapılıyor. ABD desteği ile PYD’nin, Türkiye ile Halep arasındaki Azez arasını kapatmış olması Halep’in nefes borusunu tıkadı. Çok zor zorumda insanlar. Saldırı altında insanlar son güçlerini yaşıyor diyebiliriz. Gazze ablukasından bahsediliyor ancak şu an Halep’te yaşananlar bundan çok daha kötü.Gazze’ye öyle ya da böyle başta BM olmak üzere bir şekilde yardım ulaştırıyorlar. Ama Halep için böyle bir şey söz konusu değil. Hiçbir şekilde yardımda ulaştırılamıyor. Orada yaşayan insanlar bombalar altında resmen ölümü bekliyor.” Türkiye başta olmak üzere Türki Cumhuriyetlerinin Suriye’de yaşanan Türkmen dramına dikkat çekmeleri gerektiğini ifade eden Şandır, dünya kamuoyunun Suriye’de yaşananları görmezden geldiğini anlattı.

Yardım gelmiyor

Şandır sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD destekli PYD/YPG ile Rusya ve İran destekli Esad rejimi, sadece Türkmenleri değil orada yaşayan Arap’ı da, Kürdü de ölüme terk etmiş durumda. Halep’e gıda yardımı da

gönderilemez oldu. Herkesin bir hesabı var. Allah’ın da bir hesabı vardır. Tüm Türkiye’ye Türki cumhuriyetlerine yardım çığlığın yükseliyor. Halep ve Bayır bucak Türkmenleri korunamazsa Türkiye’yi koruyamazsınız. Suriye Türkmenleri sadece buradaki Türkmenlerin değil, tüm Türkiye’nin meselesi olmalıdır. İç savaş çıkmadan önce Suriye’de 3,5 milyona yakın Türkmen olduğu belirtilmişti. Ama şimdi Suriye Türkmenleri kıyameti yaşıyor desek abartmış olmayız. Bu rakamların yüzde 80’i ya topraklarını terk etti ya da hayatlarını kaybetti. Büyük çoğunluğu zaten sığınmacı durumuna düştü. Dünyanın en mazlum ve mağdur insanları olarak başta Türkiye olmak üzere tüm dünyadan yardım bekliyor.”