Gelir testi yaptıran borçtan kurtulacak

Gelir testi yaptıran borçtan kurtulacak
TZOB Başkanı Bayraktar: Çiftçiler ve vatandaşlar 30 Eylül’e kadar gelir testi yaptırırlarsa Genel Sağlık Sigorta borçları silinecek ya da azalacak

Gelir testi yaptıran borçtan kurtulacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, gelir testi yaptırmak için 3 işgünü kaldığını belirterek “Genel Sağlık Sigortası’nda yüksek limitten hesaplanan borçtan kurtulmanın yolu gelir testinden geçiyor. Çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız, 30 Eylül’e kadar gelir testi yaptırırlarsa Genel Sağlık Sigorta (GSS) borçları silinecek ya da azalacaktır” dedi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Bayraktar, 30 Eylül’e kadar gelir testi yaptırmayan çiftçilerin ve vatandaşların tavandan GSS borcuyla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Borç yapılandırma

GSS borcu olanların  gelir testi yaptırmadığı için yüksek meblağlarla karşı karşıya kaldığını, bu kişilerin 30 Eylül 2015 olan son başvuru tarihini kaçırmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Çiftçilerimiz ve vatandaşlarımızın gelir testi için 30 Eylül’e kadar bulundukları yerdeki kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekiyor. Yapılacak gelir testi sonucuna göre, hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (424 lira 50 kuruş) az olanların borcu silinecek. Borcu silinenler sağlık hizmetinden yararlanacak. Geliri 424 lira 50 kuruşun üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geriye dönük olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulacaklar. Çıkan borç taksitle de ödenebilecek. GSS borcunu yapılandırmak isteyenlerin de 2 Kasım’a kadar Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine ve Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekiyor.” Vatandaşlar zorunlu GSS borcuna ilişkin tescil ve borç durumlarını https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ ve https://www.turkiye.gov.tr/ adreslerinden görüntüleyebilecekler.